Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Snoeien en Toppen

Door je cannabisplanten te snoeien manipuleer je het aantal potentiële toppen, om zo de gehele opbrengst te vergroten. Dit proces heeft niets te maken met het uitdunnen van je planten.

De techniek achter het snoeien van je wiet om een betere opbrengst te krijgen is heel eenvoudig. Heb je wel eens gehoord van het Griekse, mythologische wezen de Hydra? Volgens de mythe was dit een slang met meerdere koppen die, iedere keer dat één kop afgehakt werd twee nieuwe koppen liet groeien. Het snoeien van je cannabisplanten gaat eigenlijk op dezelfde manier, als je het goed doet, zullen op de plek waar je een tak hebt afgesneden twee nieuwe takken aangroeien – zo kun je bij sommige soorten de potentiële opbrengst vergroten.

Om dit op de juiste manier te doen, moet je met een gesteriliseerd snoeimes een snee maken in een hoek van 45 graden op de desbetreffende tak. Als je goed snoeit, splijt de tak in tweeën. Je kunt dit ook meerdere keren met de stengel doen en zo 2-8 stengels creëren. Let wel op, hoe succesvol je hiermee bent, hangt voor een groot deel af van de cannabissoort die je gebruikt – elke soort heeft een genetisch vastgestelde limiet voor het aantal takken dat hij kan ontwikkelen; als je dus te veel snoeit, kun je alleen maar schade aanrichten.

We moeten ook opmerken dat cannabisplanten meer dan 50% van hun bladeren nodig hebben om te kunnen overleven, met te veel snoeien kun je ze dus doden.

Je kunt deze techniek effectief toepassen op een Sativa om zo de grootte van de plant te beheersen en grotere opbrengsten te verwezenlijken. Een Sativa bereikt normaal gesproken enorme hoogten, maar een ervaren kweker kan ze beperken tot kleine struiken die geschikt zijn voor krappe binnenkweekruimten.

Standaard toppen

Toppen is een snoeitechniek die gebruikt wordt om meerdere toppen de produceren. Deze theorie volgt dezelfde paden als die van het snoeien – door de bovenste takformatie in de derde of vierde week van de vegetatieve fase te snoeien, kun je ervoor zorgen dat hij teruggroeit in een V-vorm, waardoor je nu twee toppen hebt. Sommige kwekers hebben hun plant zo weten te snoeien dat deze meer dan zes toppen produceerde! Dit moet voor de meeste kwekers wel erg mooi in de oren klinken, maar nogmaals: het succes wordt bepaald door de genetische aanleg en beperkingen van de soort.

Waarom heeft een plant een genetische limiet voor het aantal toppen? Wel, net zoals planten een genetische limiet hebben voor het aantal takken dat ze kunnen krijgen hebben ze ook een genetische limiet voor de opbrengst die ze kunnen produceren. Sommige soorten hebben dus de potentie om extra toppen te produceren die net zo groot zijn als de originele top, en zo wordt de opbrengst vergroot. Andere soorten produceren juist meerdere kleine toppen die samen dezelfde hoeveelheid wiet bevatten als één grote top zou produceren, doordat zij hun limiet reeds hebben bereikt – geen een wietsoort kan meer produceren dan zijn genen toestaan, hoe hard je het ook probeert.

Maar laat je niet afschrikken! Sommige soorten bereiken nooit hun genetische limiet, en dan kunnen toppen echt een groot verschil uitmaken. Een goed voorbeeld hiervan is de Blueberry soort; met deze soort zul je nooit de volle potentie eruit halen als je de plant niet topt. Sommige soorten hebben daarentegen geen hoge lat voor hun topproductie, toppen zal dan tot gevolg hebben dat twee toppen samen dezelfde hoeveelheid bevatten als één enkele gedaan zou hebben.

FIM toppen

Met FIM toppen kun je ook meerdere toppen krijgen. Hiervoor kijk je in de derde of vierde week van de vegetatieve fase door de bladeren aan de bovenkant van je plant je zou dan een klein bladerig topje moeten zien. Gebruik een nagelschaartje om hier ¾ van af te knippen. Hiermee zou je meerdere toppen moeten kunnen produceren (meestal tot acht toppen).

FIM betekent ‘Fuck I Missed’; deze methode werd ontdekt toen een cannabiskweker per ongeluk zijn top eraf knipte bij een poging een standaardtopping te verrichten. Wij denken dat hij aangenaam verrast werd door de resultaten.

Supersnoeien

Dit is een andere snoeimethode om meerdere toppen te krijgen. Je neemt een tak bovenin en plet hem voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Boven het geplette deel kunnen nu meerdere takken ontstaan en dus ook meerdere toppen.

Dit kan lastig zijn, want je kunt gemakkelijk de tak breken als je hem op de verkeerde plek plet. Het zou makkelijk moeten zijn om hem te pletten, als je veel weerstand voelt, heb je waarschijnlijk de verkeerde plek te pakken – het vergt gewoon een beetje oefening.

Deze supersnoeimethode zou je in de tweede of derde week van de vegetatieve fase moeten uitvoeren. Een plant die deze snoeimethode ondergaan heeft, heeft ook meer tijd nodig om de vegetatieve fase te voltooien (ongeveer 4-6 weken). Dit lijkt misschien lang, maar het resultaat is wel een plant met meerdere nieuwe knopen, waarachter bij allemaal grote toppen geproduceerd worden. Geduld is hier het sleutelwoord.

Extra tips

Als je besluit om je wiet te toppen, is het belangrijk om te onthouden dat de maximumopbrengst niet overschreden kan worden, ongeacht de methode die je gebruikt. We raden je dus aan om alleen maar één of twee planten te toppen als je een soort kweekt die je nog niet zo goed kent. Zo krijg je een beter idee van de potentie van de plant zonder je gehele oogst op het spel te zetten. Als je eenmaal voldoende geoefend hebt met je nieuwe soort en weet waar deze toe in staat is, kun je de volgende keer alle planten onder handen nemen. Oefening baart kunst.

Snoeien/toppen doe je in de eerste 3-4 weken van de vegetatieve fase, verdere snoeiwerkzaamheden kunnen op een later tijdstip nog plaatsvinden, als je het maar niet tijdens de bloeifase doet – zo verbruikt de plant veel energie voor de ontwikkeling van nieuwe takken etc. in plaats van aan de bloei.