You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Oktober 22, 2020
Categoriën:
Cannabis Kweken
Voor veel mensen is het kweken van eigen wietplanten een zeer ambitieus en uitdagend proces. Mensen met groene vingers zijn misschien een uitzondering, maar voor velen valt er veel te leren en onder de knie te krijgen.
Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de porositeit van de bodem. Als je voor het eerst kweekt, is dit misschien volledig nieuw jargon voor je. De enige manier om informatie te vergaren, is door te leren van anderen of door zelf op onderzoek uit te gaan. Hoe dan ook, je krijgt vaak veel info voor je kiezen, die je je waarschijnlijk niet meer herinnert wanneer je het nodig hebt.
Dit artikel is echter bedoeld om je te helpen beter inzicht te krijgen. We gaan belangrijke concepten vereenvoudigen, zodat je ze goed kunt onthouden en in de praktijk kunt brengen. Nadat je dit hebt gelezen, beschik je hopelijk over voldoende kennis om jouw kweekavontuur te beginnen.
Pak eens een handjevol aarde om het nader te inspecteren. Als je goed kijkt, zie je holtes of gaatjes in een verder consistente klomp. De porositeit van de grond draait allemaal om die open plekken. Deze gaatjes zijn bedoeld om water, lucht en andere gassen vast te houden. Ze zijn dan ook essentieel voor het kweken van planten, waaronder wiet.
Voor het kweken van wiet wil je poriën die groot genoeg zijn om water af te voeren. Tegelijkertijd moeten ze klein genoeg zijn om vocht effectief te absorberen.
Zeer poreuze aarde houdt minder water vast. Daardoor vloeien voedingsstoffen sneller weg. Dit maakt voeding dus minder effectief. Anderzijds zal een bodem met een lage porositeit snel oververzadigd raken. Dat leidt vervolgens weer tot problemen met de plantengezondheid.
Hier is nog een aantal dingen om te onthouden: Allereerst beïnvloedt de porositeit van de bodem de zuurstofconcentratie. Hoe groter een porie, des te meer uitwisseling van lucht. Omgekeerd zijn de bodemstructuur, het organisch materiaal en verdichting factoren die de porositeit beïnvloeden. Hoe fijner de textuur, des te meer water de bodem kan vasthouden.
Laten we nu eens kijken naar de grootte van poriën, die we kunnen indelen in vier hoofdcategorieën:
Zoals elke plant is cannabis afhankelijk van water en voedingsstoffen uit de bodem. Dit is waar porositeit een rol speelt. Met name voor cannabiswortels zijn grotere poriën van belang, zodat ze de ruimte hebben om te groeien. De grond dient de vorming van een wortelnetwerk te faciliteren waarmee de steel en plant stevig rechtop blijven staan. Tegelijkertijd moet de aarde ook weer niet te los zijn. Dat kan de wortels namelijk beschadigen en ertoe leiden dat ze loskomen, wat weer de stabiliteit aantast.
Daarnaast wil je dat de aarde water effectief afvoert. Een drassige bodem belemmert namelijk de toegang van lucht tot de wortels. Dit gebrek tast de groei en overlevingskansen van de plant aan.
Het antwoord op deze vraag is meervoudig. Zo hebben meerdere factoren invloed op grond. Denk aan verdichting, structuur, textuur van de deeltjes en de kwaliteit van het organisch materiaal dat het bevat. In dat opzicht kunnen slib- en kleibodems en hun fijnere texturen meer water vasthouden dan hun zanderige, grove tegenpolen.
Met de juiste technieken kun je de porositeit van de bodem echter wel aanpassen. Het draait allemaal om een goede mix van organische materialen. De beste biologische additieven zijn onder andere turf en gips.
Neem bijvoorbeeld gips. Door dit toe te voegen aan kleigrond, ontstaan er meer porieruimtes tussen de bodemdeeltjes. Zodoende maak je water en andere voedingsstoffen die in de microporiën opgesloten zaten weer beschikbaar en kan er hoognodige zuurstof in de aarde komen. Dit leidt tot gezondere, robuustere planten die floreren.
Maar wat als je bodem naar jouw mening te poreus is geworden? Daar kun je ook iets aan doen. Onthoud dat een te poreuze bodem niet in staat is om water en voedingsstoffen vast te houden. Het is dus belangrijk om een goed evenwicht te vinden. Wanneer je grond te veel naar het poreuze neigt, kun je wat klei toevoegen.
Experts raden aan om ongeveer vijf procent klei zorgvuldig tot 15 centimeter diep door zanderige, te poreuze grond te mixen. Voeg om het af te maken tot 8 centimeter diepte organisch materiaal toe.
Hopelijk hebben we je genoeg informatie verschaft over de porositeit van de bodem voor je wietkweekavontuur. Het mooie is dat je deze kennis ook kunt gebruiken voor het kweken van andere planten. Wie zegt dat je groene vingers moet hebben om een plant te verzorgen? Volg gewoon de noodzakelijke stappen en je zit goed.