Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Hennep voor textiel

Hennep wordt al duizenden jaren gebruikt voor de productie van textiel. De kracht en veelzijdigheid van de vezels betekenen dat het gemakkelijk voor alles gebruikt kan worden; van duurzaam touw tot zachte, comfortabele kleding.

Een hennep plant produceert twee voornaamste types vezels. Dit zijn bast vezels (de lange buitenste vezels) en hurds (de kortere binnenste vezels). De bast vezels zijn ideaal voor de textielhandel en hennep werd traditioneel hier ook het meest voor gekweekt. Bast vezels maken 20-30% van de steel van de plant op. Deze bast vezels kunnen verder worden gesplitst in twee categorieën:

Primaire bast vezels: Dit zijn de enorm lange vezels die veel cellulose en weinig lignine bevatten. De primaire bast vezels van hennep behoren tot de sterkste plantenvezels die we kennen. Als een gevolg hiervan zijn deze vezels het meest gewenst in de hennep steel. Ze maken 70% op van de bast vezels in hennep.

Secondaire bast vezels: Deze zijn nog steeds nuttig, maar secondaire bast vezels zijn iets minder waardevol. Ze zijn korter en bevatten veel cellulose en weinig lignine. Ze komen meer voor in gewassen die minder dicht zijn, waardoor de planten meer gedrongen kunnen groeien omdat ze niet te hoeven strijden voor licht.

Het proces om bast vezels uit hennep te onttrekken, is altijd al arbeidsintensief geweest. Onze voorvaderen, die geen moderne technologie hadden, werden gedwongen dit met de hand te doen. Gelukkig hebben moderne technieken het scheiden van de vezels veel gemakkelijker gemaakt. Door het gebruik van stoomexplosie processen, is de scheiding van vezels nu veel gemakkelijker en efficiënter. Deze vezels kunnen vervolgens worden gesponnen voor stoffen, of verpulverd om papier te maken.

Om je een idee te geven van de veelzijdigheid van hennep textiel: Alles wat van katoen kan worden gemaakt, kan ook van hennep worden gemaakt. De lange vezels maken het veel duurzamer en het kweken is milieuvriendelijker.

Katoen is een extreem verwoestend gewas. Katoen heeft tot wel 50% van de pesticiden op de wereld nodig om te kunnen groeien. Pesticiden zijn verantwoordelijk voor de verslechterende kwaliteit van onze bodem en water. Deze pesticiden bevatten ook carcinogenen die vaak hun weg vinden in onze voedselketen, waar ze mogelijk gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Als je dit vergelijkt met hennep, vraag je je af waarom we ooit besloten hebben katoen te kweken. Hennep kan biologisch en extreem gemakkelijk op de hele wereld worden gekweekt, zonder pesticiden. Het is een zeer veerkrachtige en taaie plant die de kwaliteit van de bodem in feite verbetert. Katoen vereist specifieke omstandigheden met veel water, waardoor het veel minder veelzijdig is.

Hennep is meer absorberend, neemt beter verf op dan katoen, is sterker, zachter, groeit sneller en heeft minder bronnen nodig om te worden gekweekt. Ook kan 1 hectare hennep dezelfde hoeveelheid vezels produceren als 2-3 hectares katoen. Het is verbazingwekkend dat katoen nog gebruikt wordt. Nu de wetgeving voor hennep minder streng wordt, zullen we hopelijk veel meer hennep zien in de textielindustrie!

Maar wie produceert tegenwoordig de meeste hennepvezels en textiel? Het antwoord is China. De Chinese overheid heeft haar volk niet onderworpen aan dezelfde onzinnige wetten van het westen als het om hennep gaat. Er wordt al bijna 6000 jaar ononderbroken geproduceerd. Ze gebruiken het om kleiding te maken dat zachter, veiliger en duurzamer is dan hun katoenen of synthetische tegenhanger.

Hennep textiel was ooit een belangrijke industrie in het westen, maar dit eindigde met de industriële revolutie, toen industrie eigenaren worstelden om bronnen te vinden om een monopoliepositie in te krijgen. De legaliteit en het kweekgemak van hennep zorgde ervoor dat het niet kon worden gemonopoliseerd. Om je een idee te geven hoe groot de hennep industrie ooit was, en hoe sterk en veelzijdig hennep textiel is: Bijna elk touw en zeil dat op schepen werd gebruikt, voor de uitvinding van de motor, was gemaakt van hennep. Hennep textiel gaat duizenden jaren terug.