Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Cannabis Kweekruimte

Als je binnen cannabis wil kweken, dan zijn er een aantal zaken die je moet overwegen en verkrijgen om een functionerende cannabis kweekruimte op te zetten. Een kweekruimte kan variëren van een kast met een enkele plant tot een hele kamer, die volledig is toegespitst op het kweken van cannabis. Hoe groot je ruimte ook is, de basisvoorwaarden blijven gelijk.

Voor een basis set-up heb je nodig:

  • Lampen, reflector en ballast
  • Een schakelkast
  • Een fan + filter
  • Ventilator
  • Potten
  • Een thermometer
  • Een vochtmeter
  • Reflecterende wanden
  • Verwarming (indien nodig… )

Lampen, reflectors en ballast:

Lampen:

Cannabis planten groeien meestal het best onder HID lampen (MH of HPS). Deze cannabis kweeklampen zijn verkrijgbaar in 240-1000W en je moet een keuze maken met betrekking tot de grootte van je ruimte en lichtintensiteit die je aan je planten wil geven. In grote kweekruimtes zullen 1000W een betere kwaliteit leveren, maar ze creëren ook veel hitte en kosten veel aan elektriciteit. In een kleine kweekruimte, zoals een kastje, zal 1000W overkill zijn (en mogelijk een brandgevaar opleveren). De meest gebruikte wattages zijn 400W en 600W in de meeste, gemiddeld grote, kweekruimtes.

Reflector:

De reflector is een reflecterend schild, die achter de lamp gaat. Hierdoor wordt licht teruggekaatst naar de plant, die anders verloren gaat naar boven.

Ballast:

De ballast is een onmisbare veiligheidsbox. HID lampen vereisen veel energie en kunnen je elektriciteitsnet thuis beschadigen. De ballast werkt als een begrenzer, waardoor verzekerd wordt dat de energie bron effectief wordt beheerd, zonder je elektriciteitsnet te overbelasten. Als je HID lampen rechtstreeks aan zou sluiten, loop je het risico op overbelasting, waardoor brand kan ontstaan.

Schakelkast:

De schakelkast is een onmisbaar hulpmiddel voor de binnenkweker. Hiermee kan je timers instellen op je apparatuur, zodat deze op bepaalde intervallen aan- en uitschakelen. Je hebt een redelijk krachtige nodig om de capaciteit van de HID lampen aan te kunnen. Een goedkope schakelkast van 30 Euro zal niet genoeg zijn. Meer hoogwaardige schakelkasten kunnen worden gebruikt om bijna alles in je kweekruimte te beheren, zoals lampen, ventilatie, thermometer temperatuur controle, CO2-uitstoot en apparatuur voor automatische bewatering. Deze schakelkasten zijn enorm duur en worden eigenlijk alleen gebruikt door gevorderde kwekers in zeer uitgebreide kweekruimtes. In een basisinrichting heb je er eigenlijk gewoon eentje nodig die krachtig genoeg is om je verlichting te beheren.

Fan + Filter:

Een filter wordt meestal aangesloten op het ventilatiesysteem (fan). Dit is belangrijk om je kweekruimte discreet te houden, omdat dit wordt gebruikt om geuren te filteren. Als je dit niet hebt, kan je huis naar wiet gaan ruiken, waarmee je mogelijk ongewenste aandacht trekt. De meest effectieve manier om dit te voorkomen is de ventilator te gebruiken in combinatie met een actieve koolstoffilter.

Ventilator:

Een ventilatiesysteem speelt meerdere rollen in je kweekruimte. Het wordt gebruikt om:

  • De luchtstroom te beheren
  • Schimmel te voorkomen
  • Luchtvochtigheid te stabiliseren
  • Gebruikte gassen in de lucht aan te vullen
  • Oogsten te stimuleren, wanneer gebruikt in combinative met een langzame uitstoot van kooldioxide (dit is een gevorderde kweektechniek en niet noodzakelijk voor hobbykwekers)

De luchtstroom helpt je planten gezond te houden. Tijdens de groei nemen je planten diverse gassen uit de lucht op. Als deze voorraad niet wordt aangevuld, kan dit negatieve effecten hebben op de groei van je planten. De luchtstroom zal ook helpen overtollige hitte en vocht uit de ruimte te verwijderen, die je lampen veroorzaken. Een licht briesje van je ventilatoren is ook nuttig voor je planten in de vegetatieve fase. Het stimuleert een natuurlijke wind, wat een sterkere steel-, tak- en wortelgroei aanmoedigt. Je planten zullen namelijk denken dat ze sterker moeten zijn om de wind te kunnen weerstaan.

Warme lucht stijgt op, dus meestal zal de luchtinlaat zich op grondniveau bevinden en de uitlaat boven je lampen. Hierdoor krijg je een fatsoenlijk circulatie, omdat de hete lucht wordt afgevoerd, waardoor de lucht van beneden omhoog wordt getrokken. Je planten krijgen dus voldoende frisse lucht en de hete lucht wordt vervangen door koele.

Potten:

Potten vind je in alle soorten en maten. Voor het kweken van marihuana heb je vrij grote nodig (10-20 liter), omdat cannabis planten een sterk en intensief netwerk aan wortels ontwikkelen. Ideaal zijn de potten met perforaties/gaten in de bodem, die je daarna op grote bladen zet. Overtollig water kan uit de pot lopen, op het blad, waardoor je planten nooit teveel water krijgen. Professionele kwekers gebruiken soms met opzet potten zonder gaten, omdat ze hun strains goed aanvoelen en precies weten hoeveel water ze moeten geven. Dit wordt niet aangeraden, tenzij je heel zeker weet wat je doet. Het zal ook het doorspoelen van je wiet enorm lastig maken, als je dit moet doen of besluit te doen.

Thermometer:

Dit onmisbare stukje apparatuur zal je helpen de temperatuur in je kweekruimte optimaal te houden. Een ideale temperatuur is 23,8 graden Celsius (75 graden Fahrenheit), maar een iets warmere temperatuur kan sommige strains helpen wat sneller te groeien. Het is mogelijk om een digitale thermometer aan te schaffen met voorgeprogrammeerde parameters. Wanneer dit wordt gebruikt met een geavanceerde schakelkast, verwarming en ventilator, kan het mogelijk zijn de temperatuur in de ruimte volledig te automatiseren. Dit is echter wel een duur grapje!

Een vochtmeter:

Een vochtmeter/hygrometer wordt, net zoals een thermometer, gebruikt om de omstandigheden, in dit geval de luchtvochtigheid, in de kweekruimte in de gaten te houden. Cannabis zal optimaal groeien met een luchtvochtigheid van 40-80%. Als je een goede luchtcirculatie hebt, hoef je je niet teveel zorgen te maken, omdat de aanvoer van frisse lucht veel zal bijdragen aan de luchtvochtigheid. Als je worstelt de juiste niveaus vast te houden, dan is het mogelijk luchtbevochtigers en -ontvochtigers te kopen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Net zoals bij de temperatuur controle, kan een geavanceerde setup de controle van de luchtvochtigheid automatiseren, maar dat is absoluut niet noodzakelijk.

Reflecterende wanden:

Het is belangrijk te verzekeren dat er minimaal licht verloren gaat in je kweekruimte. Hoe meer licht je aan je planten kan geven, hoe beter ze zullen groeien. Als een gevolg hiervan is het dus essentieel ervoor te zorgen dat je de wanden van je ruimte reflecterend maakt. Elk reflecterend oppervlak (inclusief de reflector bij je lampen) moet wit zijn of gepolijst metaal.

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van aluminiumfolie als reflecterend oppervlak. Waarom zou je dit niet gebruiken, want het reflecteert toch? Fout. Aluminium folie is een slechte reflector van licht en geleidt warmte. De reflectie is maximaal 30-60%. Daarnaast is het maar lastig schoon te houden en het scheurt snel. De beste oplossing is een goedkope, matte, witte verf. Muren, die van witte verf zijn voorzien, hebben meestal 99% reflectievermogen, zijn eenvoudig te onderhouden en leveren geen brandgevaar voor je kweekruimte en je huis.

Een groot misverstand is dat glanzende of glimmende materialen zeer reflecterend zijn, maar ze zijn niet meer reflectief dan de kleur wit (verwar lichtreflectie niet met beeldreflectie). Licht is technisch gezien "wit", omdat licht het gehele zichtbare kleurenspectrum bevat, dus witte dingen reflecteren elk deel van het lichtspectrum zonder het te absorberen.

Verwarming:

Het is altijd handig om een verwarming bij de hand te hebben in je kweekruimte. Mochten de lampen uitvallen, zal je merken dat de temperatuur in de ruimte dramatisch daalt, zeker als je in een wat kouder klimaat woont. Een verwarming helpt de schade minimaliseren en de downtime van de plant terwijl je vervangende lampen regelt.

Extra tip:

Zorg ervoor dat je kweekruimte 100% lichtdicht is. En met 100% bedoelen we ook echt 100%. Is dit niet het geval, kan licht doorlekken tijdens de donkere periodes in je ruimte en als je planten licht krijgen wanneer ze in het donker moeten staan, kan dit lichtstress veroorzaken.

Een manier om te testen of je ruimte echt 100% lichtdicht is: Schakel alle lampen uit en wacht ongeveer 5 minuten in je ruimte, zodat je ogen aan het donker kunnen wennen. Nu kan je zelf beoordelen of je nog ergens licht ziet.