Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Cannabis levenscyclus

Cannabis is wat we noemen een eenjarige plant. Dit betekent dat cannabis binnen een jaar een gehele levenscyclus voltooit. Over het algemeen voltooien de meeste wietsoorten hun levenscyclus, van zaadje naar dood, in 4-10 maanden.

Cannabis is een van de weinige eenjarige planten die aparte mannelijke en vrouwelijke planten hebben. Het gebeurt echter niet zelden dat een cannabisplant in een hermafrodiet verandert (een plant met zowel mannelijke als vrouwelijk organen) wanneer ze stress ondervindt. Dit is met name het geval in het wild, waar cannabissoorten niet door mensen verzorgd worden.

De levenscyclus van een cannabisplant bestaat uit:

  • Ontkieming
  • Zaailing
  • Vegetatieve periode
  • Bloeiperiode
  • Oogst

Ontkieming:

Dit is het begin. Het vormen van nieuw leven in een zaadje. Alles wat je nodig hebt voor een ontkieming is water, lucht en hitte. Het zaadje gebruikt dit allemaal om voedsel te produceren en snel te beginnen met groeien. Als het zaadje ontkiemt, groeit de eerste scheut door de schil heen, dit is de penwortel. Hierna begint de plant met groeien en forceert ze zich een weg naar boven. De eerste twee bladeren die ze vormt zijn de zaadlobben, deze duwen de schil van het zaadje open en maken de weg vrij voor licht. Dit is de belangrijkste opgave voor een net ontkiemd zaadje, zo veel mogelijk licht vangen voor voedsel als maar mogelijk is met haar nieuwe blaadjes.

- Lees meer over hoe je cannabiszaadjes laat ontkiemen.

Fase van de zaailing:

Als de plant eenmaal haar zaadlobben heeft, zal ze zich richten op de ontwikkeling van de volgende set bladeren. Deze doen meer denken aan de blaadjes van een cannabisplant; ze zijn groter, hebben een gekartelde rand en lange ‘vingers’, een uiterlijk dat typerend is voor een wietplant. Het belangrijkste in deze fase is de productie van de eerste bladeren, maar ook het bouwen van een sterk, uitgebreid netwerk van wortels, dat een verdere groei van de plant mogelijk maakt. Deze fase eindigt meestal als de cannabisplant een volledige set bladeren ontwikkeld heeft. Ze heeft dan een stengel van 4-6 mm dik en kan 3-4 knopen hoog zijn.

- Lees meer over de fase van de zaailing.

Vegetatieve fase:

Dit is de belangrijkste groeifase van de plant. In deze fase verandert een kleine zaailing in een grote, prachtige cannabisplant. In deze fase moet de plant alle licht en voedingsstoffen krijgen die ze nodig heeft – kijk uit dat je haar niet overvoedt, dit is een fout die beginners vaak maken. Zolang de plant krijgt wat ze nodig heeft, blijft ze richting het licht groeien en nieuwe bladeren produceren en dikke takken en stengels vormen. Als ze een bepaalde mate van volwassenheid heeft bereikt, zullen haar inspanningen zich richten op de zijwaartse uitbreiding en niet de opwaartse en zal ze beginnen met het vormen van meer takken en knopen. Uiteindelijk zal rond de knopen van de plant een bloemkelk verschijnen, dit is het laatste deel van de vegetatieve periode en een indicatie dat de plant klaar is voor de bloei.

- Lees meer over de vegetatieve fase.

Bloeifase:

De bloeifase begint aan het eind van de zomer, wanneer de plant minder licht krijgt en de dagen korter worden. Dit is een indicatie dat de levenscyclus bijna ten eind is en de plant zich klaar moet maken om zich te gaan voortplanten. De mannelijke planten beginnen nu met de productie van stuifmeel en de vrouwelijke planten gaan bloemen (wiettoppen) vormen. Als de bloemen in contact komen met het mannelijke stuifmeel beginnen ze zaadjes te produceren in hun toppen. Daarna openen de toppen zich en kunnen de wietzaadjes op natuurlijke wijze verspreid worden en begint de gehele cyclus van voren af aan.

Wietkwekers maken zich er vaak zorgen over of hun vrouwelijke planten wel bestoven worden, want als hun planten zaadjes gaan produceren is de wiet niet goed rookbaar meer. De beste manier om dit te voorkomen is door je mannelijke planten te verhuizen zodra je ze als zodanig herkent. Zo voorkom je dat er bestuiving plaatsvindt. Als je een plant apart wilt houden om zaadjes te maken, moet je dit uit de buurt van je andere planten doen. Een vrouwtje dat niet bestoven is en geen zaadjes bevat wordt een Sinsemilla genoemd (Spaans voor ‘zonder zaad’). Zo een plant produceert betere wiet.

- Lees hier meer over de bloeifase.

Oogst:

De oogst is geen natuurlijk onderdeel van de levenscyclus van cannabis, maar voor de kweker is dit het belangrijkste deel van de kweek en datgene waar hij zo lang naar uit heeft gezien. Nu plukken de kwekers de vruchten van hun arbeid en verkrijgen ze de wiet, die gereed is om gedroogd en uitgehard te worden. Het is heel belangrijk dat alles in deze fase op het juiste moment geschiedt. Als je het te vroeg doet kan je hele oogst enorm verkleind worden, en als je het te laat doet worden de kwaliteit en het THC-gehalte minder.

- Lees hier meer over de oogst.

Let op: In een volledig gecontroleerde omgeving kan een ervaren cannabiskweker zijn planten langer dan een jaar in leven houden. Dit doe je door de plant in de vegetatieve fase te houden. Zoals reeds vermeld wordt de omschakeling van de vegetatieve fase naar de bloeifase in gang gezet door een verandering van de lichtperiode – meestal van een 18/6 naar een 12/12 fotoperiode. Zolang de plant in een fotoperiode van 18/6 verkeert, zal ze niet beginnen te bloeien. Dit is handig voor de makkelijke productie van klonen. Het is bekend dat sommige kwekers hun planten wel vijftien jaar in leven hebben gehouden!