Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Vegetatieve fase van cannabis

De vegetatieve fase is de belangrijkste groeifase van je plant. In deze fase probeert je plant haar volle potentie waar te maken en een goed ontwikkelde, prachtige wietplant te worden. In het begin van deze fase zou je plant 3-4 noden hoog moeten zijn en een stengel moeten hebben van 4-6 mm dik.

In de natuur is de vegetatieve fase in de zomer, wanneer de wiet lange, zonnige dagen in het daglicht kan staan. Hierdoor schiet de plant enorm de hoogte in en produceert ze een overvloed aan nieuwe takken en bladeren. De cannabisplanten zullen ook veel dikkere stengels en takken gaan vormen om hun toenemende gewicht te kunnen dragen. Als de zomer haar einde nadert en de dagen korter worden, gaat de volgende fase in, de bloeifase.

Het voordeel van het kweken in de binnenkweek is dat je volledige controle hebt over de lichtcyclus, wat betekent dat je jouw wiet kunt overbrengen van de vegetatieve fase naar de bloeifase wanneer je maar wilt. Zo kun je de vegetatieve fase dus zo lang laten duren als je maar wilt – je kunt een fotoperiode gebruiken van 18/6 als je wiet nog groeit. Als de grootte eenmaal naar tevredenheid is, kun je overschakelen op een 12/12 periode om zo de wisseling van seizoenen te simuleren. Hiermee stimuleer je de bloei van je planten. De meeste kwekers laten hun planten 1-4 weken in de vegetatieve fase alvorens over te stappen op de bloeifase.

Sommige kwekers hanteren een fotoperiode van 12/12 direct na de zaailingfase en dwingen de plant zo om meteen te gaan bloeien. Dit kan een voordeel hebben als je weet wat je doet. De planten blijven zo klein, waardoor er meer in een ruimte passen. Hoe meer kleine planten, hoe meer toppen.

Licht tijdens de vegetatieve fase

De meeste kwekers onderwerpen hun wiet aan een 18/6 fotoperiode met behulp van HID-lampen. Zorg er altijd voor dat de hoeveelheid licht consistent is. Inconsistente fotoperioden veroorzaken veel stress bij een groeiende wietplant, want die raakt dan in de war – de plant kan zelfs zo in de war raken dat ze in de zelfbehoudmodus gaat en hermafrodiet wordt.

Door belichting te gebruiken die aan het blauwe eind van het kleurenspectrum zit, stimuleer je een sterke stengel en een grote bladgroei (zie ons artikel over het kleurenspectrum).

Voeding in de vegetatieve periode

Voeding is erg belangrijk voor je planten, het zorgt ervoor dat jouw plant alle belangrijke bestanddelen binnenkrijgt die zij nodig heeft zo haar lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren. In deze fase hebben je planten veel stikstof nodig; dit element is eigenlijk betrokken bij elk aspect va