Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Zaailingfase van cannabis

De zaailingfase van cannabis komt na de ontkiemfase. Je kunt zien wanneer deze fase begonnen is wanneer de loten nieuwe bladeren beginnen te ontwikkelen. Deze zien er anders uit dan de embryonale zaadlobben. Ze zijn groter en hebben een lange, gekartelde kant - nu lijken ze al veel meer op cannabisplanten. Deze nieuwe bladeren hebben echter maar 1 vinger in plaats van 5 of 7, zoals bij normale volwassen bladeren.

Hierna ontwikkelen je planten een derde set bladeren, deze hebben 3 vingers. Dit wordt gevolgd door steeds meer bladeren, elk blad lijkt meer op een wietblad. Zoals reeds vermeld is een blad met 5 of 7 vingers het meest gebruikelijk, maar wees niet verrast als je bladeren krijgt met 9 of 11 vingers!

De zaailingfase is meestal voorbij wanneer de bladeren hun maximale aantal vingers hebben. Je kunt het ook zien aan de stam, die een dikte van 4-6 mm krijgt en een hoogte van 3-4 noden. In deze fase proberen de zaailingen ook een sterke wortelbasis te ontwikkelen, hiermee kunnen ze zich in de toekomst sterk ontwikkelen en veel voedingsstoffen opnemen. Afhankelijk van waar je kweekt, kan deze fase in de binnenkweek 2-3 weken duren en 4-6 weken in de buitenkweek.

Het is ook aan te bevelen om een kleine, zwakke ventilator op je zaailingen te laten blazen. Hiermee zorg je voor frisse lucht en stimuleer je een sterke groei. Je plant moet zo weerstand leveren. Als de ventilator blaast, gaan je zaailingen extra inspanning leveren om te groeien en hun structurele integriteit te ontwikkelen om toekomstige weerstand te overkomen.

De tijd om je plant naar een grotere pot te verplaatsen is gekomen wanneer je ziet dat de wortelbasis zich ontwikkelt. De kans bestaat dat je zaailingen in individuele, kleine potten groeien. Als hun wortels groeien, komen ze uit de gaten onderin de potten. Hieraan kun je zien dat ze meer ruimte nodig hebben en klaar zijn om verplaatst te worden. Door ze voorzichtig te verplaatsen, houd je de breekbare wortels heel; schade aan de wortels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hele plant.

Licht in de zaailingfase

Veel kwekers plaatsen hun zaailingen onder een fluorescerende lamp. Omdat deze lampen erg zwak zijn, moet je ze vlak boven je planten hangen, ongeveer 5 cm erboven (wees niet ongerust, ze worden niet erg heet). Nu gaan je planten in de breedte groeien - als de planten naar het licht moeten reiken, groeien ze vooral de hoogte in en krijgt je hoge planten met dunne, zwakke stengels die makkelijk omvallen. Als je jouw plant gaat ondersteunen is het prima, maar als je op de lange termijn gezonde, levendige planten wilt is het geen goed idee.

Sommige kwekers gebruiken HID-lampen voor hun zaailingen. HID-lampen produceren een veel betere kwaliteit licht voor groeiende planten, en dit leidt tot sterkere, gezondere planten. Het nadeel is wel dat ze veel meer hitte produceren en daar zijn je zaailingen erg gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampen op de juiste hoogte boven je planten hangen. Plaats de HID-lampen 80 cm boven je planten en hang ze iedere dag 5 cm lager, totdat ze op een hoogte van 40-60 cm hangen (afhankelijk van de wattage van je lampen. Voel ook met je hand of de boel niet te heet wordt.

Je kunt het best een lamp gebruiken uit het blauwe spectrum. Dit stimuleert een sterke en gezonde stengel- en bladgroei. In de zaailingfase passen de meeste mensen een fotoperiode van 18/6 toe. Je kunt een 20/4 periode gebruiken sommige kwekers geen zelfs zo ver als 24/0 om de groei goed te prikkelen.

Voeding tijdens de zaailingfase

Over het algemeen zijn zaailingen zelfvoorzienend. Maar, zoals vermeld in het artikel over de ontkiemfase, wordt ontkiemaarde wel aangeraden. Hier zitten de kleinere deeltjes in die je wiet goed kan gebruiken. Let op, cannabisplanten zijn erg gevoelig voor overvoeding, te veel voedsel zorgt voor wortelrot en doodt je planten.

Daarom wordt beginnende kwekers aangeraden om alleen schoon, gedestilleerd water (pH 6,5-7) bij de planten te doen. Je zaadjes zouden alles moeten hebben wat ze nodig hebben, jij hoeft ze alleen maar minimale input te geven. Zorg dat ze voldoende water en licht hebben en alles komt goed. Als je zaailingen eenmaal gegroeid zijn, betreden ze de vegetatieve fase van hun levenscyclus.