Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Curing Wiet

Curing WietHet curen van cannabis is voor iedereen die wiet wil kweken van de hoogste kwaliteit een belangrijk proces. Het is een ware kunst die veel oefening en geduld vergt, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je altijd de beste wiet tot je beschikking hebben.

Als je alleen nog maar commercieel gekweekte wiet hebt gekocht, zul je waarschijnlijk nooit goed gecurede wiet zijn tegengekomen, tenzij je erg veel geluk hebt gehad. De meeste mensen die voor de verkoop kweken, drogen hun wiet snel zonder deze te curen, zo kunnen ze snel verkopen en een maximale opbrengst realiseren – heel begrijpelijk als je een bedrijfje wilt runnen. Er zijn wel enkele commerciële kwekers die hun wiet curen, maar die zijn schaars. Het resultaat hiervan is vaak wel een wietje dat nogal stroef is om te roken en minder kracht heeft. Aan de buitenkant ziet het er misschien droog uit, maar de snelle droogtechnieken zorgen ervoor dat de rest van de wiet te vochtig is en moeilijk brandt. Daarom zul je ook zien dat de persoonlijke voorraad van een kweker van zo’n hoge kwaliteit is, die is namelijk geproduceerd voor het ultieme genot en op de juist manier behandeld en uitgehard.

Het curings proces geschiedt na het droogproces en maakt het mogelijk dat de kwaliteit van de top nog verder verhoogd wordt. Ten eerste zorgt het ervoor dat bacteriën op hun dooie gemak het resterende chlorofyl in de plantenresten kunnen afbreken. Chlorofyl is het groene pigment dat in bijna iedere plant zit en een vitaal bestanddeel voor fotosynthese, het proces waarmee planten voedsel voor zichzelf creëren. Chlorofyl bevat echter magnesium, dat bij het verbranden de rook scherp en ruw stroef maakt. Door de wiet uit te harden verwijder je veel chlorofyl en verhoog je de algehele kwaliteit van de rookervaring.

Het tweede voordeel van het uitharden is dat het je in staat stelt om het vochtgehalte van je top nog verder te reguleren. Door toppen te drogen verwijder je water, en dit resulteert in een sterker en makkelijker te verbranden product. Maar hoe droger de top wordt, hoe meer smaak en geur hij verliest – je moet dus een evenwicht zien te vinden en bepalen waar je prioriteiten liggen. Door je oogst op het juiste moment te gaan uitharden, precies op het moment waarop de wiet droog genoeg is om te branden – zonder dat het evenwel heel goed brandt – kun je meer controle krijgen over het vochtgehalte in je wiet.

Er zijn best wat curingstechnieken die je kunt uitproberen, maar over het algemeen is men het erover eens dat de deze de beste resultaten oplevert. Je moet hiervoor luchtdichte, glazen potten gebruiken, dan krijg je de beste toppen. Doe de wiet in de potten en bewaar ze op een koele, droge plek buiten bereik van zonlicht. Prop ze niet op elkaar. Naarmate de THC-deeltjes meer op elkaar worden gedrukt, krijg je een moeilijker te verbranden eindproduct. Doe in de eerste week de potten iedere dag een keer op voor een korte controle en om de toppen een beetje te draaien. Na de eerste week doe je de pot iedere 3-4 weken gedurende 30 minuten open. Je kunt je het vochtgehalte in de wiet reguleren door een teveel aan vocht te laten verdampen. Ook krijgen de bacteriën dan verse lucht, die ze nodig hebben om het chlorofyl af te breken.

Dit is dus echt een kunst en je kunt snel fouten maken. Te veel vocht laten ontsnappen is bijvoorbeeld al snel gebeurd. Kijk ook uit dat de wiet niet nog te vochtig is als je de toppen in de potten doet, dit bemoeilijkt het proces enorm. Als je jouw toppen te droog hebt gemaakt, kun je verse toppen erbij doen, het vocht daarvan zorgt ervoor dat de drogere toppen weer iets vochtiger worden. Sommige kwekers doen er zelfs wat schijfjes fruit in, bijvoorbeeld sinaasappel, om het vochtgehalte in de pot te verhogen; je wiet krijgt zo ook een unieke smaak.

Het hele proces duurt zo vier tot acht weken. Als de potten niet meer ‘boeren’ wanneer je ze open doet, is het proces ten einde. Dit betekent dat de bacteriën gestopt zijn met het afbreken van het chlorofyl. Hierna kun je de wiet eigenlijk oneindig lang bewaren, al zal hij na acht weken wel beginnen om zijn THC te verliezen. Om dit te minimaliseren, kun je de wiet op een koele, droge plek bewaren, zo rem je de degeneratie af. Warmte, licht, vocht en luchtstroom zorgen ervoor dat je toppen bederven.

Dit hele proces is technisch niet noodzakelijk en kan best moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. Drogen is voldoende om wiet te krijgen die goed te roken is, maar als je het curen meester wordt, kun je jouw wiet op een hoger niveau brengen. Je hoeft alleen maar een beetje te experimenteren en geduld uit te oefenen, het belangrijkste is om ervan te genieten en trots te zijn op het eindresultaat.