Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

De planten neerhalen

Dit is waar je op gewacht hebt! Het is tijd om je wietplanten te gaan oogsten! Dit is niet alleen maar het meest gekoesterde en mooiste moment, het is ook het belangrijkste; alles draait nu om timing, en als je dat fout doet, kunnen de effecten op je algehele kwaliteit van je opbrengst desastreus zijn.

Er zijn twee belangrijke manieren om vast te stellen of jouw planten klaar zijn voor de oogst: met het blote oog of met een microscoop.

Met het blote oog

Bovenop de toppen van je planten zitten grote haren die we stampers noemen. Naarmate je planten de oogsttijd naderen zullen ze van kleur gaan veranderen. Meestal gaan ze van wit naar oranje/goud of roodbruin, dat hangt van de soort af. Alles soorten zijn weer anders, maar meestal gaat het van wit naar oranje/goud. Als je besluit om deze methode te gebruiken, kunnen we je aanraden om de oogstrichtlijnen van je zaadbank te volgen. Meestal is het tijd voor de oogst wanneer 80% van de stampers van kleur zijn veranderd.

Met een microscoop

Deze methode heeft onze voorkeur, we raden je deze ook aan. De methode is zeer nauwkeurig, professioneel en betrouwbaar.

Met een microscoop kun je de kleine THC-kristallen op de toppen van de planten zien. Bij een jonge plant zullen deze kristallen klein en doorschijnend zijn. Naarmate de plant groeit en bloeit, worden deze kristallen groter en gaan ze van doorschijnend naar melkwit, waarna een amberkleur volgt.

Wanneer je moet oogsten hangt af van de soort die je kweekt – dat wordt bepaald door de kleur van de THC-kristallen. De timing van de oogst heeft implicaties voor het uiteindelijke effect en de smaak van je wiet.

  • Als je Indicasoorten hebt, kun je het best gaan oogsten wanneer de kristallen melkwit zijn, maar nog steeds een beetje doorschijnend.
  • Als je een Indica-/Sativahybride kweekt of een automatisch bloeiende soort (bijna allemaal), moeten de kristallen echt melkwit zijn.
  • Bij Sativasoorten kun je oogsten wanneer de meerderheid van de THC-kristallen echt melkwit en ongeveer 1/3 amberkleurig is.

Mocht je twijfelen welke keus voor jou de beste is, kies dan de veilige weg en ga voor optie 2.

Als je te laat oogst, is de kans groot dat jouw wiet een te zwaar effect krijgt. Bijna alle rokers maken dit wel een keer mee in hun leven. Je kunt je dan helemaal niet meer bewegen en wordt op zeer effectieve wijze aan de bank vastgeketend, je kunt alleen bewegen als iemand anders je optilt en wegdraagt. Dit kan zo zijn voordelen hebben en sommige mensen vinden het in bepaalde situaties prettig, maar meestal is het zeer onwenselijk en onpraktisch.

We kunnen het gebruik van een microscoop echt niet genoeg aanraden. Er is niet ergers dan je cannabis oogsten en erachter komen dat je het te vroeg of te laat hebt gedaan – je hebt de tijd en moeite die je erin moet steken niet naar juiste waarde weten te schatten. De professionele cannabisgemeenschap beschouwt het zo ongeveer als een zonde om geen microscoop te gebruiken – je wilt niet dat jouw gewassen niet goed smaken of niet de gewenste effecten hebben. Je hebt niet echt een heel erg geavanceerde, hoogtechnologische microscoop nodig, een van 15-25 euro volstaat – je wilt er een die 60-100 keer vergroot. Als je dat doet, zul je uiteindelijk de kunst meester worden en precies weten waar je op moet letten. Zo ben je goed op weg om een volwaardige wietkweker te worden.