Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Water voor je cannabisplanten

Het bewateren van je wietplanten is een erg belangrijk onderdeel van het kweekproces. Je kunt er wel heel makkelijk fouten bij maken, waardoor jouw planten uiteindelijk te veel of te weinig water krijgen. Begrijpen hoeveel water jouw planten nodig hebben is iets wat je na verloop van tijd wel leert, zeker als je steeds dezelfde soort kweekt. De volgende informatie zou je moeten helpen om je kennis uit te breiden en leerproces makkelijker maken.

Hoeveel water jouw planten nodig hebben hangt van een heleboel factoren af. Zaken als leeftijd en soort, temperatuur in de kweekruimte, het kweekmedium en de intensiteit van het licht zijn allemaal van invloed op hoeveel en hoe vaak je water moet geven. Er is dus niet een bepaalde hoeveelheid water die voor elke plant de juiste is, je moet eerst de situatie beoordelen in jouw specifieke kweekruimte. De beste indicator is natuurlijk de plant zelf, je moet gewoon weten waar je naar moet zoeken.

Hoe moet je jouw planten water geven?

Een goede manier om je planten water te geven is door de potten in een bak met water te plaatsen. Als de potten gaten onderin hebben (wat wel zou moeten), zal via die gaten het water door de wortels opgenomen worden. Je planten absorberen het water door middel van osmose, het proces middels welke ze een evenwicht trachten te realiseren tussen het watergehalte binnenin en buiten de wortels. Wanneer dit evenwicht bereikt is, zal de plant langzamer water gaan opnemen. Als er na dertig minuten nog water in de bak over is, moet je de plant eruit halen, want deze heeft dan genoeg water gehad. Als er geen water meer over is, doe je er nog wat bij en kijk je of het opgenomen wordt door je plant. Door deze manier van bewatering worden je wortels gestimuleerd om naar beneden te groeien op zoek naar meer water, en dit stimuleert een gezonde plantgroei. De meeste mensen bewateren hun planten van boven, maar echte, old school kwekers doen het altijd van onder.

Het is belangrijk dat je aan het eind van de levenscyclus niet te veel water geeft, zeker als je voor het oogsten een spoeling doet (zie het artikel over spoelen). Je kunt gemakkelijk in deze kuil vallen, zorg er gewoon voor dat je spoelt in plaats van water geeft, doe het niet allebei.

Maar hoe vaak moet je nu je planten bewateren?

Dat hangt, zoals eerder gezegd, van een aantal zaken af. De standaardmethode is om iedere tweede of derde dag water te geven, het best kun je echter de specifieke situatie beoordelen en zoveel water geven als in dat geval nodig is. Er zijn verschillende tests die je kunt afnemen om te bepalen of je wiet nog meer water nodig heeft. Ten eerste is er de vingertest. Steek je vinger in de aarde en voel hoe droog die is. Als het vochtig aanvoelt, is het voldoende; als het droog is, kun je er wat water bij doen. De grond is dan de komende dagen weer vochtig genoeg (tenzij de temperatuur in je kweekruimte erg hoog is en de lichten intensief branden en de aarde snel doen uitdrogen). Hou gewoon de grond in de gaten en giet er water bij zodra hij uitdroogt. Geen water bijgieten als de grond vochtig is.

De volgende test is dat je de pot oppakt en voelt hoe zwaar deze is. Als er veel water in zit voelt de pot veel zwaarder aan dan normaal. Om een goed idee te krijgen van het basisniveau vul je een pot van dezelfde omvang met jouw kweekmedium en voel je hoe zwaar deze is. Vergelijk dit gewicht dan met de pot waar jouw net bewaterde plant in staat. Het verschil zou je een idee moeten geven van hoe het aanvoelt als er geen water meer in de pot zit.

De hoeveelheid en frequentie van het bewateren hangt dus van een heleboel zaken af, maar probeer dit wel te minimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld altijd dezelfde potten voor al je planten en zorg ervoor dat ze evenveel licht krijgen en dat de temperatuur in je hele kweekruimte altijd gelijk is (probeer alles zo uniform mogelijk te maken, maar overdrijf het niet).

Waarom is het gevaarlijk om je planten te veel water te geven?

Als je gedurende lange tijd je planten te veel water geeft gaan ze uiteindelijk dood. Dit komt doordat je de wortels niet de mogelijkheid geeft om voldoende zuurstof op te nemen. Als je grond een beetje vochtig is of bijna droog, kan lucht vrij door de aarde en wortels circuleren. Wortels hebben zuurstof nodig uit de lucht zodat hun cellen kunnen ademhalen. Als ze gedurende lange tijd geen zuurstof krijgen doordat de aarde te vochtig is, zullen de cellen in de wortels sterven, wat uiteindelijk leidt tot de dood van je plant. Als de wortels beschadigd zijn kan je plant geen water en voedingsstoffen opnemen, waardoor hij stopt met groeien en sterft.

Een andere reden dat planten sterven door overbewatering is wortelrot. Als wortels niet kunnen opdrogen worden ze gevoelig voor rotting en sterven ze, waardoor ook de plant doodgaat.

Waarom is het gevaarlijk om je planten te weinig water te geven?

Dat is heel simpel, water is de basis van het plantenleven, het is nodig voor de structurele integriteit, de productie van voedsel (fotosynthese) en de opname van voedingsstoffen. Zonder water sterft de plant, net als ieder ander levend wezen op aarde.

Hoe kun je zien of je planten te veel of te weinig water hebben gekregen?

Je kunt hiervoor het best de bladeren van je planten in de gaten houden. Houd je planten de dagen na het bewateren in de gaten. Als de punten van de bladeren omhoog wijzen is alles in orde. Als ze hangen kan dat een teken zijn van zowel over- als onderbewatering. Bij te veel water zien de bladeren er gezond en stevig uit, maar hangen ze door het gewicht van het water toch omlaag. Als de planten te weinig water hebben gekregen, verwelken de bladeren en hangen ze slap omlaag, want er is niet voldoende water om de celstructuur te ondersteunen.

Help! Ik heb mijn planten te veel/ te weinig water gegeven! Wat nu!?

Als het zover is gekomen dat je planten op sterven na dood zijn door verkeerde bewatering, kun je helaas niet heel veel meer doen. Hier zijn echter een paar tips om te redden wat er te redden valt.

Als je jouw plant te weinig water hebt gegeven, kun je er wat water bij doen en je vingers gekruist houden – maak niet de fout om ze vervolgens te veel water te geven. Giet er een normale hoeveelheid bij en hou de boel in de gaten. Giet er eventueel nog wat bij.

Als je plant te veel heeft gekregen, kun je twee dingen doen. Laat een ventilator op de aarde blazen om de boel op te drogen of verplaats de plant naar een andere pot met droge aarde. Een ventilator is waarschijnlijk het best. Het verplaatsen van je plant terwijl de aarde nat is, is erg lastig en vaak niet succesvol. Het veroorzaakt ook veel stress bij de plant, die toch al op sterven ligt. Als je besluit om het toch te doen, doe het dan zo snel mogelijk en minimaliseer potentiële stress.

Zoals je kunt zien, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het bewateren van je planten. Als je jouw gezonde verstand gebruikt en je plant goed onderzoekt en op de signalen let die hierboven genoemd zijn, zou alles wel goed moeten gaan. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je het steeds meer op je gevoel kunnen doen. Het gaat allemaal om ervaring. Maak je geen zorgen als het in het begin niet helemaal goed gaat, oefening baart kunst.