Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Groeimedium - Aarde

Op aarde gebaseerde mediums worden het meest als groeimedium gebruikt. Dit komt omdat ze goedkoop, eenvoudig te beheren en vrij makkelijk te onderhouden zijn. Als je aarde niet aangepast is op de kweek van cannabis, zullen je cannabis planten hun volledige potentieel nooit bereiken, ongeacht hoe geavanceerd je eigen kweekvaardigheden zijn. Als je meer kennis vergaart, zal je beter begrijpen wat je planten nodig hebben en een bodemcompositie samen kunnen stellen die goed aansluit op de behoeften van je cannabis.

Als je een op aarde gebaseerd medium gebruikt, zal je cannabis lange, kronkelende wortels ontwikkelen. Deze wortels zoeken door de aarde om water en voedingsstoffen te absorberen. De aarde zal ook drogere perioden meemaken, waardoor lucht kan circuleren. Dit geeft de wortels de kans om te ademen en de nodige respiratie toe te passen.

Wanneer je op aarde gebaseerde mediums gebruikt, moet je aandacht besteden aan het pH-niveau. De pH is een maatstaf van de zuurgraad, variërend van 1-14, waarbij 1 zeer zuur is, 7 neutraal en 14 zeer alkaline. Cannabis heeft een pH nodig van 7 om te kunnen floreren.

Ook wil je rekening houden met de verhouding van voedingsstoffen in gekochte aarde. Deze worden weergegeven als NPK op de zak: Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Dit zijn drie essentiële voedingsstoffen die je cannabis planten in verschillende hoeveelheden nodig hebben. Op de zakken met aarde staat deze verhouding meestal vermeld in een format van 20:20:20. In dit voorbeeld zien we dat de aarde is opgemaakt uit 20% van elke voedingsstof. Verschillende aardesoorten zullen verschillende verhoudingen hebben. Voor een meer gedetailleerde uitleg van de verhoudingen die je cannabis nodig heeft, kan je terecht in ons artikel over Voedingsstoffen en Meststoffen. Voor een uitleg over wat deze voedingsstoffen doen, kan je terecht in ons artikel over Voedingselementen.

De verschillende types van op aarde gebaseerde mediums

Aarde uit je tuin:

Gebruik nooit aarde uit je tuin, tenzij je buiten kweekt. Aarde uit je tuin bevat insecten, ziektes en plagen die de gecontroleerde omgeving van een kweekruimte binnen in gevaar kunnen brengen. Koop altijd aarde in de winkel als je binnen kweekt.

Klei:

Klei is een zeer taai, dicht bodemtype dat gehydrateerde aluminosilicaten bevat. Deze worden flexibel als water wordt toegevoegd, waardoor klei eenvoudig te vormen is. Cannabis heeft moeite te groeien in een bodem van pure klei omdat klei slecht draineert en de wortels moeilijk kunnen doordringen. Het wordt vaak gemengd met andere bodemtypes om de compositie te balanceren.

Zand:

Het gebruik van zand is meestal niet effectief om cannabis in te kweken. Zand houdt slecht water en voedingsstoffen vast, waardoor deze te snel worden afgevoerd en niet volledig kunnen worden benut door je cannabis. Zand kan wel effectief worden gebruikt om de compositie van de dichtere bodemtypes te balanceren.

Slib:

Een bodem van slib komt overeen met zand, maar het ziet er meer uit als klei. Ook slib kan water niet lang vasthouden, maar het is behoorlijk goed in het vasthouden van voedingsstoffen. Slib kan een goede aanvulling zijn in een gemengde bodemsamenstelling om zowel dichtere, minder draineerbare bodem te balanceren, maar ook om de voeding beter vast te houden in je mix.

Hummus:

Hummus is een biologische stof, gemaakt van afgebroken plantenmateriaal. Het wordt gemengd met mest en leem om compost te maken. Vanwege de aard van hummus loop je het risico zo af en toe insecten te introduceren in je kweekruimte, ook als je het in de winkel koopt. De meeste hummus merken beweren vrij te zijn van ongedierte, maar deze bewering gaat lang niet altijd op.

Leem:

Leem is de standaard potgrond, die je in de winkel koopt. Meestal is dit een samenstelling van alle eerder genoemde bodemtypen, vaak in een compositie die zeer nuttig is voor de meeste planten, met een goede voedingswaarde en de correcte dichtheid zodat vocht goed wordt vastgehouden en gedraineerd. Elke zak leem zou een uitsplitsing moeten bevatten van de samenstelling. Je zoekt een type die voornamelijk uit hummus, klei en zand bestaat. Leem is een sterk aangeraden groeimedium voor je cannabis planten.

Mos:

In de winkel gekocht mos is geweldig voor het absorberen en vasthouden van water en voedingstoffen. Mos kan door je groeimedium worden gemengd, maar het wordt snel afgebroken als het in contact komt met water, dus het moet ook vaak worden vervangen.

Bodemsamenstelling:

Zoals al kort vermeld, wil je geen bodem die te licht of te dicht is. Cannabis floreert in een gebalanceerde bodem die niet te nat (dicht) of te droog (licht) is. Een natte bodem voorkomt dat genoeg zuurstof de wortels kan bereiken omdat de grond te verzadigd is met water, terwijl een droge bodem te snel draineert, waardoor de cannabis planten problemen hebben met het vasthouden van vocht. De verpakking zou aan moeten geven of de inhoud voornamelijk nat of droog is. Lees de verpakking en mik op een tussenweg.