Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Hydroponics

hydroponics is erg populair onder de meer ontwikkelde en ervaren kwekers. Bij deze methode wordt meestal een kweekmedium gebruikt dat regelmatig gevuld wordt met een voedingsoplossing. Deze media hebben van zichzelf geen voedingswaarde. Ze slaan ook geen voeding op, wat betekent dat de wortels van jouw cannabisplanten alle voedingsstoffen die de planten nodig hebben snel en efficiënt kunnen opnemen. Dit brengt echter ook extra zorg met zich mee, want wortelbrand kan door overvoeding snel ontstaan.

Hydroponics opstellingen produceren over het algemeen veel betere resultaten dan hun op grond gebaseerde tegenhangers, maar kosten ook veel meer geld en vereisen meer onderhoud en expertise. Deze methode wordt meestal niet aanbevolen aan de beginnende kweker. Maar als je het geld en de tijd en expertise hebt, raden we je aan om deze methode toe te passen.

Maar waarom zijn grondloze opstellingen nou zo populair? Wel, de verhoogde controle die ze bieden stelt ervaren kwekers in staat om grotere toppen te produceren in ongeveer 3/4 van de tijd die ze bij een op grond gebaseerde methode nodig zouden hebben. Precies, als je het goed doet, krijg je meer wiet in een korter tijdbestek dan bij een op grond gebaseerde methode.

Soorten grondloze media

Steenwol

Steenwol is een synthetische stof die erg lijkt op een moderne vorm van zolderisolatie. Het kan tijdens het voedingsproces makkelijk gevuld worden en is plooibaar genoeg om de wortels te laten groeien en tegelijkertijd de plant ondersteuning te geven. Vóór gebruik moet steenwol 24 uur in water worden ondergedompeld met een pH van 5,6. Dit is omdat steenwol van zichzelf een hoge pH heeft, en die moet omlaag worden gebracht. Steenwol kan ook in de oven gebakken worden voor enige uren om het te steriliseren. Het kan uitstekende resultaten opleveren en is daarom een populaire keus.

Oaseblokken

Oaseblokken lijken erg op steenwol qua gebruik en kenmerken, ze zijn alleen van een ander materiaal gemaakt. Vóór gebruik moeten oaseblokken volledig in water worden ondergedompeld, ze mogen tijdens de gehele kweek nooit helemaal uitdrogen. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en kunnen goede resultaten opleveren.

Uitzettende kleitabletten

Worden vaak 'groeirotsen' genoemd, dit medium is het populairst. Het is een ecologisch duurzaam medium dat uit kleitabletten bestaat die in een oven zijn gebakken. Je denkt misschien "maar ik het net een artikel gelezen over op grond gebaseerde media, is klei niet een vreselijk kweekmedium?". Nou, als klei wordt gebakken bij hoge temperaturen verandert het, het wordt poreuzer en kan vervolgens beter vocht absorberen en gebruikt worden voor de grondloze teelt. Je wortels zullen tussen de bewateringsfasen door altijd vochtig blijven. Ze zijn ook pH-neutraal en bieden je planten een goede ondersteuning.

Uitzettende kleitabletten zijn herbruikbaar, en dat is een groot voordeel als je niet steeds nieuwe voorraden wilt kopen. Om ze voor te bereiden op de volgende oogst, dompel je ze gewoon onder in 5 liter water vermengd met 10 ml waterstofperoxide voor enkele minuten. Daarna laat je ze uitdrogen.

Uitzettende kleitabletten kunnen best duur zijn in vergelijking met andere grondloze kweekmedia, maar zijn wel een goed investering op de lange termijn vanwege hun herbruikbaarheid.

Kokosvezels

Kokosvezels hebben geweldige voordelen. Er zitten natuurlijke wortelhormonen in die een gezonde wortelgroei stimuleren in je cannabisplanten. Ze hebben ook een hogere weerstand tegen schimmels en wortelziekten dan andere grondloze kweekmedia. Kokosvezels houden ook veel water vast, wat betekent dat de wortels minder snel uitdrogen tussen het water geven door.

Als je het koopt, zijn de vezels vaak ingedroogd en samengeperst. Als je ze bevochtigd worden ze 8-9 keer zo groot. Voor gebruik moet je ze zoveel water geven dat de consistentie op natte, gemalen koffie lijkt - het ziet er heel erg als muls uit.

Perliet

Perliet is een op siliconen gebaseerde steen met een hoge capaciteit om water vast te houden. Het is een natuurlijke vorm van glas die inert is en een hoge pH heeft van 7. Je kunt er goede resultaten mee behalen als je het op zichzelf gebruikt of als mix met een ander kweekmedium.

Vermiculiet

Vermiculiet is gehydrateerd laminair magnesium-aluminium-ijzer-silicaat. Tijdens het productieproces wordt het extreem verhit en kan het tot wel 30 keer zo groot worden. Hierdoor kan het goed vocht en voeding vasthouden. Je kunt het op zichzelf gebruiken maar ook in een mix.

Grondloze mix

Deze kun je zelf maken of kopen. Normaal bestaat deze uit schors, kokosvezels, perliet, vermiculiet, turf, kiezelzand en kwarts. De exacte samenstelling staat op de verpakking. Veel kwekers geven er de voorkeur aan om hun eigen mix te maken, dat is goedkoper en biedt meer controle. De mix biedt een goed, makkelijk te vullen kweekmedium met een ideale drainage dat voldoende water vasthoudt om de wortels niet uit te laten drogen.