Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Frisse lucht (& CO2) voor cannabis

De luchtkwaliteit van je kweekruimte is een belangrijk onderdeel van je teelt. Cannabis planten gebruiken gassen in de lucht als onderdeel van hun groeiproces. Als deze gassen uitgeput raken, kan dit een negatief effect hebben op je planten. Voor een kweker is het dus extreem belangrijk ervoor te zorgen dat de luchtvoorraad vers gehouden wordt, zodat mogelijke negatieve bijwerkingen worden voorkomen.

Je cannabis planten gebruiken voornamelijk CO2, oftewel kooldioxide. De planten gebruiken dit in combinatie met water en licht om het proces van fotosynthese uit te voeren, het middel waarmee planten voedsel maken. Als je een tekort hebt aan een van deze vereisten, dan kunnen je planten niet op maximale efficiëntie functioneren en eindig je met een oogst onder de ware potentie van de strain.

Normaal bevat frisse lucht ongeveer 300-500 deeltjes per miljoen aan kooldioxide. In een outdoor setting zal dit constant op natuurlijke wijze worden aangevuld, waardoor je planten nooit tekort komen. Binnen vindt deze natuurlijke verversing niet plaats. Het optimale niveau kooldioxide is 1000-1400 deeltjes per miljoen voor cannabis planten. Dit optimale niveau is de absolute piek van mogelijke productie; je kan zonder dit niveau nog steeds geweldige resultaten bereiken. Deze cijfers zijn slechts richtlijnen voor kwekers die niet alleen de luchtinhoud vers willen houden, maar dit ook tot de absolute extremen willen drijven met aanvullende methoden.

De eenvoudigste manier om te verzekeren dat je planten genoeg kooldioxide hebben, is ervoor te zorgen dat je een goed uitgedacht, effectief ventilatiesysteem hebt. Gewoonlijk heb je een inlaat ventilator, die dicht bij de grond staat en verse lucht binnenbrengt, en een uitlaatventilator boven je lampen om de hetere, oudere lucht af te zuigen. Dit creëert verschuiving. De hogere lucht wordt verwijderd uit de ruimte en creëert een vacuüm, waardoor verse lucht van onderaf wordt aangezogen. Dit moet ervoor zorgen dat je planten tenminste een gezonde voorraad frisse lucht hebben.

Wat zijn de effecten van kooldioxide op je planten tijdens de diverse levensfasen? Nou, voor de kweker zijn de belangrijkste perioden de vegetatieve fase en de bloeifase.

Tijdens de vegetatieve fase zorgt een optimaal niveau kooldioxide ervoor dat je planten de bouwstenen hebben om zoveel mogelijk voedsel te maken. Hierdoor zal je strain zo snel en sterk mogelijk groeien. Opgemerkt moet worden dat je planten ook de perfecte hoeveelheid water en licht nodig hebben om optimale groei te bereiken.

Tijdens de bloei kan een optimaal koolstofdioxide niveau de groei van initiële toppen verbeteren. De meest ervaren kwekers zijn overeengekomen dat het toevoegen van extra koolstofdioxide tijdens de eerste 2-3 weken van de bloei een rijkere oogst oplevert. Gedacht wordt dat de effectiviteit na die drie weken verloren gaat, maar sommige kwekers delen deze mening niet en blijven aanvullend koolstofdioxide toevoegen in deze fase.

Het klinkt absoluut aantrekkelijk om extra koolstofdioxide toe te voegen aan je ruimte om een betere oogst te krijgen. Maar er zijn veel andere zaken die je eerst moet overwegen. Hoewel het voor een kweker eenvoudig is om een gezonde hoeveelheid koolstofdioxide in de kweekruimte te houden, is het een ware kunst om je planten in een conditie te houden waar de verrijking naar optimale niveaus nuttig zal zijn.

Het eerste, enorme obstakel voor de meer onervaren kweker is dat je ook optimale niveaus lumen (licht), water en voedingsstoffen moet verkrijgen, zodat je planten voordeel kunnen behalen uit de extra koolstofdioxide. Als je planten op een bepaalde manier lijden, zoals bij een gebrek aan een bepaalde voedingsstof, of niet genoeg licht krijgen om de extra koolstofdioxide te fotosynthetiseren, dan zullen je cannabis planten niet in staat zijn de extra kracht te benutten. Een voedingstekort zal je opbrengst veel meer schaden dan de extra hoeveelheid koolstofdioxide je mogelijk kan geven.

Ten tweede: Als je van plan bent extra koolstofdioxide te gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat je kweekruimte helemaal dicht is, zodat er niets kan ontsnappen. Het gevolg is dat je de ventilator moet uitschakelen om te verzekeren dat het niet per ongeluk wordt afgezogen, maar je moet ook rekening houden met gaten in de muren, deuren, etc. Als je extra koolstofdioxide loslaat in de ruimte, zal andere lucht naar buiten worden geduwd. Als je ruimte niet luchtdicht is, kan het zomaar zijn dat je de extra koolstofdioxide uit de ruimte wordt gezogen.

Als je besluit je kweekruimte te verrijken met extra koolstofdioxide, dan zal je ontdekken dat de standaard temperatuur voor je planten hier niet van toepassing is. Om je planten volledig gebruik te laten maken van de extra kooldioxide, moet de temperatuur van de kweekruimte 30-35 graden Celsius (85-95 graden Fahrenheit) zijn. Bereik je deze temperatuur niet, dan zal je niet veel resultaten zien. Als je ruimte echter luchtdicht is en je ventilatie staat uit, dan is het vrij eenvoudig de correcte temperatuur te behouden, want je ruimte zal vanzelf warmer worden. Het zal lastiger worden de temperatuur te laten dalen.

Je moet ook rekening houden met de setup van je kweekruimte. Pure koolstofdioxide is zwaarder dan haar tegenhanger van gemengde lucht. Om deze reden zal je ervoor moeten zorgen dat deze verrijking met koolstofdioxide boven je planten plaatsvindt, zodat de koolstofdioxide op je planten kan neerdalen.

Het behouden van het correcte niveau koolstofdioxide kan soms behoorlijk lastig zijn. Hoewel cannabis planten veel nodig hebben om die extra oogst te produceren, kan een overschot nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Alles boven de 2000 deeltjes per miljoen zal je plant waarschijnlijk doden.

Tenslotte zijn de optimale niveaus koolstofdioxide voor een cannabis plant te hoog voor mensen. Je hebt 5000 deeltjes per miljoen nodig voor het extreem giftig is voor een mens, maar het benodigde niveau voor een verrijking zal je nog steeds geen goed doen. Als een gevolg hiervan, zal je willen vermijden tijd in je kweekruimte door te brengen, zolang die verrijking plaatsvindt. Dit kan het monitoren van de omstandigheden vrij lastig maken.

Nog even dit: Het is handig te weten dat planten uitsluitend koolstofdioxide gebruiken in hun fotosynthese processen die overdag plaatsvinden. Ze gebruiken het niet in de nacht. Dit betekent dat je je planten alleen moet verrijken als je lampen aanstaan. Het gebruik van extra koolstofdioxide tijdens de nachtfase van je fotoperioden is zonde.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele factoren om rekening mee te houden, als je je planten wil verrijken. Een constante voorraad frisse lucht met een goed uitgedacht ventilatiesysteem zal genoeg zijn om cannabis planten gezond genoeg te laten ontwikkelen, waarmee de meeste kwekers tevreden zijn. Verrijking is echt alleen voor de meest serieuze, doorgewinterde en ervaren kwekers.