Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Grootte van potten voor cannabis planten

Het kiezen van de juiste pot is erg belangrijk maar wordt vaak veronachtzaamd. Potten zijn er in verschillende vormen en afmetingen en allemaal hebben ze op een subtiele manier een verschillend effect op de groei van je plant.

Wat is dus de ideale potgrootte voor je cannabisplant?

Je kunt het best je cannabisplant in potten van 6 – 12 liter doen, 12 is de norm. Als je veel ruimte hebt kunt je zelfs potten van 20 liter overwegen.

Wat is de reden hiervoor? Wel, cannabisplanten ontwikkelen lange, slingerende wortels. Als je jouw planten inperkt, krijgen de wortels niet voldoende ruimte en kunnen ze zich niet volledig ontwikkelen en de plant goed van voedsel voorzien, dit leidt tot een voedselgebrek.

Potten van 12 liter zijn de meest gebruikte potten, deze bieden een goed evenwicht tussen potgrootte en de grootte van je ruimte. De wortels van je planten zouden voldoende ruimte moeten hebben om behoorlijk te groeien en de pot moet ook niet te veel ruimte innemen. Immers, hoe kleiner de pot, hoe meer planten in een ruimte passen.

We zeiden net al dat als je genoeg ruimte hebt, je ook potten van 19-20 liter kunt overwegen (of zelfs nog groter). Het nadeel is dat deze potten meer ruimte innemen; in een kleine kweekruimte kan dat dus problemen opleveren. Maar als je wel voldoende kweekruimte hebt, kun je veel meer opbrengst krijgen (mits factoren als licht, voeding enz. dat toestaan)! Met een pot van 19-20 liter hebben de wortels voldoende ruimte en vrijheid om zich volledig te ontwikkelen. De wortels van cannabisplanten groeien voornamelijk in de vegetatieve fase; door in deze fase de wortelgroei te stimuleren zorg je voor zeer mooie opbrengsten – als de plant in de bloeifase een overvloed aan wortels heeft, kan hij al het water en voedsel opnemen dat hij maar nodig heeft, en zo wordt de opbrengst enorm vergroot. We moeten hierbij opmerken dat grote potten een grotere opbrengst slechts ‘mogelijk’ maken, een betere opbrengst is dus niet per se gegarandeerd.

Je moet ervoor zorgen dat je potten gaten in de onderkant hebben. Zet de potten op kleine schotels. Het overtollige water kan er zo makkelijk uit stromen. Je kunt dan het water van de schotels gieten, zo zorg je ervoor dat je planten niet verzuipen. Je kunt je potten ook gezamenlijk in grote bakken plaatsen. Bij deze professionelere opstelling hoe je niet naar iedere individuele plant om te kijken, maar het overtollige water verwijderen is dan wel lastiger.

Zorg ervoor dat je de potten schoonmaakt voordat je ze in je kweekruimte zet, er kunnen namelijk nog wat chemische of reststoffen uit de fabriek of winkel in zitten. Zet nooit meer dan één plant in een pot, hoe groot de pot ook is. De planten hoeven dan niet met elkaar te concurreren en als je problemen hebt, blijven die ten minste geïsoleerd – als de grond in een pot per ongeluk te veel voedingsstoffen komt te bevatten, wordt er slechts één plant aangetast.

Zoals je kunt zien heeft de omvang van de pot een grote invloed op hoe de planten groeien. Het is belangrijk dat de wortels voldoende ruimte hebben, anders wordt de groei geremd. Als je jouw plant meer ruimte geeft dan nodig is, kan hij echt floreren. Bedenk wel dat ofschoon te weinig ruimte negatieve effecten heeft, veel ruimte geen betere resultaten oplevert als andere factoren, zoals licht en voedingsstoffen, niet in optimale mate aanwezig zijn.

Verschillende potgrootten

De planten hierboven zijn beide automatisch bloeiende Flying Skunk’s (alle bladeren zijn getrimd) en onder exact dezelfde omstandigheden gekweekt. De linker pot heeft een inhoud van 12 liter; de rechter pot heeft een inhoud van 4 liter. Let op het verschil in grootte tussen de twee planten.