Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

pH-waarde en cannabis

Het is erg belangrijk om je pH van het kweekmedium in de gaten te houden evenals hoeveel water je jouw planten geeft. Beide hebben effect op hoe je planten groeien en moeten in sommige gevallen aangepast worden. Dat kan op ieder willekeurig moment in de levenscyclus van je plant zijn.

Wat is pH?

pH is de graad die uitdrukt hoe basisch of zuur een stof is. De schaal gaat van 1 (heel zuur) naar 14 (heel alkalisch). Het midden (7) is neutraal. Alles onder 7 is zuur en alles boven 7 is basisch.

De ideale pH voor een kweekmethode met aarde is 6,5 – 7,0; voor een hydrofone methode is dat 5,5 – 6,0.

Waarom is pH belangrijk?

pH is direct van invloed op hoe jouw cannabis voedingsstoffen uit het medium absorbeert. Als de pH van jouw kweekmedium buiten de veilige grenzen komt, kan de plant niet meer bij de onmisbare voedingsstoffen komen. Stel dat je in aarde kweekt en de aarde wordt zuur, wat dan gebeurt is dat de zure zouten de voedingsstoffen aan elkaar binden, waardoor de planten ze niet meer kunnen opnemen. Dit wordt wel eens een voedingsblokkade genoemd.

Als de pH uit balans raakt, zul je merken dat je planten tekenen van stress beginnen te vertonen. Beginnende kwekers zien dit vaak aan voor een signaal dat ze te weinig voeding hebben gegeven en dienen de plant vervolgens nog meer voedingsstoffen toe. Dit maakt alles alleen maar erger. Omdat de voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden, wordt het gehalte aan giftige zouten in de aarde nog hoger, en dit zorgt er uiteindelijk voor dat je planten ook geen water meer op kunnen nemen. Daarom is het verstandig om eerst de pH te bepalen als je ziet dat er iets mis is met je plant. Verander niets in het voedingsschema voordat je zeker weet dat de pH in orde is. Dit brengt ons bij de volgende vraag.

Hoe meet je de pH?

Er zijn twee makkelijke manieren om de pH te bepalen. Je kunt een goedkope elektronische pH-meter of pH-testpapier kopen. Met beide manieren kun je van allerlei stoffen de pH meten (een elektronische tester geeft nauwkeurigere resultaten dan pH-testpapier).

Elektronische pH-testers worden ook wel pH-meters genoemd. Een pH-meter is in feite een LCD-scherm op een stokje. Dit stokje stelt de pH van een stof vast. Steek het in de stof waar je de pH van wilt bepalen om nauwkeurige en heldere numerieke gegevens te krijgen – vaak in twee decimalen! Een behoorlijke pH-meter kost zo’n 20-40 euro.

pH-testpapier wordt meestal verkocht in pakjes met kleine strips. Doe de strip in de stof die je wilt testen en de kleur zal veranderen als gevolg van de pH. Vergelijk deze kleur met een kleurentabel om de pH te bepalen. Dit is niet een erg nauwkeurige methode, maar je krijgt wel een algemeen idee van de pH en het kost niet veel.

We moeten opmerken dat beide methoden bedoeld zijn voor natte stoffen, bij droge stof zul je geen goed resultaat krijgen.

Waardoor worden pH-veranderingen veroorzaakt?

In een binnenkweekruimte kan een verandering in pH afhankelijk zijn van je opstelling. Als je in aarde kweekt, is de belangrijkste oorzaak van een pH-verandering de afbraak van meststoffen in de aarde. Als meststof wordt afgebroken blijven er zouten achter. Deze zouten zijn zuur en verhogen de zuurgraad van de aarde. Een tweede oorzaak kan zijn dat je zelf de grondmix maakt. In deze mix kunnen verschillende soorten grond zitten met verschillen pH-waarden. Als je niet goed vermengt, kunnen sommige delen zuurder zijn dan andere. Als je dus zelf een mix maakt, is het belangrijk dat je de grond goed door vermengt.

Als je een hydrofone opstelling hebt, kan de voedingsoplossing heel snel fluctuaties veroorzaken in het reservoir.

Als je buiten kweekt, wordt de pH grotendeels beïnvloed door waar je bent. In een droog klimaat is de pH van natuurlijke waterbronnen vaak boven de 7, wat betekent dat jouw grond langzaamaan alkalischer wordt. In vochtige klimaten hebben natuurlijke waterbronnen vaak een pH van 6 of lager. Hierdoor wordt jouw grond zuurder.

Hoe verhoog/verlaag je de pH?

Als je aarde gebruikt, kun je de pH het best met Dolomite Lime reguleren. Dit heeft een pH van 7, je kunt er dus zure én alkalische aarde mee behandelen. Doe gewoon per vierkante meter aarde de inhoud van één kopje bij het water en meet na een paar dagen de pH. Als je buiten kweekt, kun je het best de aanwijzingen van de fabrikant volgen, want buiten zijn er meer variabelen waar je rekening mee moet houden.

Als de pH-balans van je hydrofone opstelling niet in orde is, is het mogelijk om middelen te kopen waarmee je de pH kunt verhogen of verlagen. Dit zijn chemische, geconcentreerde oplossingen die speciaal hiervoor zijn ontworpen. Je kunt ze vaak kopen bij een tuincentrum. Ze worden meestal verkocht in flessen van 1 liter. Je kunt dit middel overigens ook voor aarde gebruiken als de boel uit de hand loopt.

Zorg er wel voor dat je heel nauwkeurig de aanwijzingen van de fabrikant opvolgt. Het middel kan erg sterk zijn en je wilt er niet te veel van gebruiken. De beste manier om de juiste hoeveelheid af te meten is door met een spuit de juiste hoeveelheid af te meten en die bij het water te voegen. Zo voorkom je dat je schattingen moet maken.

In extreme gevallen kun je ook een spoeling toepassen (zie ons artikel over het spoelen van cannabis). Hiermee verwijder je alle zouten en voedingsstoffen uit de grond, maar je brengt zo ook je plant veel schade toe – misschien breng je jouw plant zelfs in een shock. Een spoeling is eigenlijk alleen nodig wanneer je plant is uitgebloeid en vlak voordat je gaat oogsten. Eerder spoelen doe je alleen als laatste redmiddel.

Wat zijn de tekenen dat er iets mis is met de pH van mijn plant?

Een pH-onbalans wordt meestal kenbaar doordat de bladeren van je plant geel of bruin worden. Onvolgroeide of verwelkte bladeren kunnen ook het gevolg zijn van een verkeerde pH. Als je deze symptomen ziet, hoef je niet gelijk conclusies te trekken. Dit kunnen namelijk ook de symptomen van andere problemen zijn. Meet eerst maar eens de pH van je kweekmedium.

We willen je ten slotte ook nog aanraden ten minste één keer per week de pH te testen van het water dat je bij de planten giet, het water dat er onder uitstroomt en dat van het kweekmedium twee dagen nadat je de plant voedsel hebt gegeven. Dat lijkt misschien veel, maar preventie is de beste behandeling – als je nauwkeurig te werk gaat en je de hele tijd bewust bent van de pH, kun je er zeker van zijn dat jouw planten nooit last krijgen van een verkeerde pH.