Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Bewaren van cannabis zaden

Cannabis zaden kunnen jaren worden bewaard, mits juist behandeld, waardoor een kweker een voorraad kan aanleggen van zijn favoriete zaden die op elk moment kunnen worden gekweekt. Veel doorgewinterde kwekers zullen een overvloedige voorraad hebben van veilige en levensvatbare zaden die wachten te worden ontkiemd. Hiermee is een kweker een stap dichterbij zelfvoorziening en kan verzekeren dat zijn favoriete soorten altijd bij de hand zijn. Om dit te kunnen doen, moeten er echter strikte en zorgvuldige maatregelen worden genomen om te verzekeren dat de integriteit van de zaden niet verloren gaat.

Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat de zaden zelf in een goede, gezonde conditie zijn. Het slaat nergens op om zaden te bewaren die in slechte conditie zijn, omdat ze waarschijnlijk falen als je ze later probeert te ontkiemen. Zorg ervoor dat de zaden droog zijn en geen breuken bevatten. Zaden die voor het bewaren niet zorgvuldig gedroogd zijn, zullen in kwaliteit afnemen en lopen een serieus risico op schimmel. Een goede manier om te testen of je zaden droog genoeg zijn, is er een aantal een paar uur in een afgesloten pot te stoppen. Te vochtige zaden zullen condensatie veroorzaken in de pot.

Plaats je zaden in een luchtdicht bakje en label dit met de soort, datum van opslag en andere relevante informatie. Dit is een belangrijke stap omdat je mettertijd eenvoudig vergeet wat nou wat is, zeker als je meerdere varianten bewaart. Zaden beginnen na ongeveer 5 jaar hun kracht te verliezen, dus het is ook belangrijk te weten hoelang je ze al in huis hebt.

Als je tevreden bent met de conditie van je zaden, plaats je ze op een koele, donkere en droge plek. Het is belangrijk dat de temperatuur consistent blijft, omdat schommelingen je zaden kunnen beschadigen. De meeste mensen kiezen voor een koelkast, of vriezer voor langdurige opslag.

Dit is allemaal ontzettend belangrijk, omdat de combinatie van licht, vocht en warmte de zaden zullen aanmoedigen om te ontkiemen. Wanneer je zaden opslaat, blijven ze in leven, maar op een vertraagd tempo. Ze zullen nog steeds proberen voedsel te creëren en te groeien als ze de kans krijgen, wat de vatbaarheid op ontkieming in een later stadium zal verminderen.

Als je je zaden uit de opslag haalt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze in hun afgesloten bakje blijven totdat ze op kamertemperatuur zijn. Dit voorkomt de vorming van condensatie op de zaden. Je moet ook proberen de zaden niet uit te opslag te halen totdat je van plan bent ze daadwerkelijk te gebruiken. Als je ze steeds uit de koelkast/vriezer haalt en weer terugstopt, kan de temperatuursverandering de gezondheid van de zaden schaden.

Zolang je deze stappen volgt, zou je geen problemen moeten hebben om je zaden nog jarenlang te bewaren! Onthoud dat je ze bewaart in een luchtdichte, droge omgeving die consistent koel en donker is.