Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Een hermafrodiet (of "Hermie"), is een cannabis plant die zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen heeft. Omdat het stuifmeel van een mannelijke plant vruchtbaar is en gemakkelijk wordt verspreid, zal de hermafrodiet zichzelf kunnen bestuiven, maar ook alle planten om haar heen. Je moet dus erg goed opletten. Mannelijke bloemen verschijnen soms in groepjes tussen de toppen en soms zal alleen een enkele mannelijke bloem ontwikkelen, die zich probeert te verstoppen. Je hebt maar een mannelijke bloem nodig om het stuifmeel te verspreiden en een hele oogst te verwoesten. Dit is waarom waakzaamheid en oplettendheid nodig is; je kan het je namelijk niet veroorloven om ook maar een mannelijke bloem in je kweekruimte te houden.

Er is altijd een kans dat een of twee planten in je kweekruimte veranderen in een hermafrodiet. Deze verandering in je cannabis kan meerdere oorzaken hebben. Weet wat de oorzaken zijn en wat je kan doen om de kans te verminderen of te bestrijden.

Soms verandert een cannabis plant in een hermafrodiet vanwege slechte genen. Je kan niet veel doen om dit te voorkomen. Wat je wel kan doen is meer onderzoek, zodat de volgende keer zaad koopt van betere kwaliteit.

De belangrijkste oorzaak, waardoor een cannabis plant in een hermafrodiet verandert, is stress. Als een cannabis plant een bepaald stressniveau bereikt, zal zij vrezen voor haar leven. Als een gevolg hiervan wordt een overlevingsmechanisme ingeschakeld, waarmee het voortbestaan wordt verzekerd. De enige rendabele optie hier is dat de plant zichzelf voortplant. Zaken die dit stressniveau kunnen stimuleren, zijn onregelmatige lichtschema's, plotselinge veranderingen in de kweekomgeving, transplanteren, wisselende temperaturen of andere omstandigheden die je plant als drastische verandering beschouwt. Je moet ook overwegen dat sommige strains meer onderhoud nodig hebben dan anderen, waardoor ze meer vatbaar zijn voor stress en waardoor het ook waarschijnlijker wordt dat zij zich ontwikkelen tot hermafrodieten.

Als je cannabis planten zich tot hermafrodieten ontwikkelen, zal dit gebeuren tijdens de pre-bloei of bloeiperiode in hun leven. In je kweekruimte zou je ze eenvoudig moeten herkennen, omdat ze bloemen hebben van beide geslachten, maar je moet je ogen goed openhouden, want soms zijn er slechts een of twee geniepige, mannelijke bloemen, zoals hierboven reeds vermeld. Als je een hermafrodiet ontdekt, is het enorm belangrijk om deze zo snel mogelijk uit de kweekruimte te verwijderen. Voorkom dat ze de kans heeft de cannabisplanten eromheen te bestuiven!

Er zijn een aantal expert kwekers die de mannelijke bloemen van de plant zelf verwijderen, mochten ze deze ontdekken. Dit gebeurt alleen als er slechts een paar bloemen zijn. Als je dit correct doet, kan je de plant redden, waardoor de plant later kan worden geoogst. Dit is echter een gigantisch risico. Als je een bloem mist, of deze niet op tijd verwijdert, breng je misschien je hele kweekruimte in gevaar. En als dit gebeurt, eindig je met een heleboel zaden en weinig toppen. Wij vragen ons af waarom je dat risico zou willen nemen? Als je een Hermie ziet, haal je de plant weg. Vernietig het! Je wil de plant ook niet houden voor zaadjes, omdat de kinderen genetisch meer kans lopen om zelf ook hermafrodieten te worden.