Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Wij zijn er goed bekend mee, maar slechts weinig cannabiskwekers begrijpen echt wat een fenotype is en wat het effect op hun cannabisplanten is. Hier vertellen we je wat een fenotype is en wat de implicaties voor jouw kweek zijn.

Ieder cannabiskweker zal op een gegeven moment tijdens het kweken te maken krijgen met de term ‘fenotype’; er zijn echter maar weinig kwekers die ook weten wat het betekent.

Om te begrijpen wat een fenotype is, is het belangrijk om eerst te weten wat een genotype is. Een genotype is het grotere plaatje van de geërfde genen van ieder levend organisme. Het is bijna een soort categorie van genen of een blauwdruk die alle organismen binnen die categorie moeten volgen en die bepaalt hoe een organisme zich ontwikkelt.

Hoewel twee organismen met hetzelfde genotype dezelfde genetische grondslag hebben, kunnen ze wel verschillende uiterlijke kenmerken hebben, en dat zijn de fenotypen.

Het genotype van de mensen veroorzaakt bijvoorbeeld twee armen, twee benen, twee ogen en zorgt ervoor dat alle mensen ‘hetzelfde’ zijn. Onze verschillende fenotypen zijn verantwoordelijk voor de variatie die je tussen de mensen waarneemt, zoals hoogte, oogkleur en haarkleur. Het is eigenlijk ingewikkelder dan dit, maar voor het basale begrip is dit eenvoudige voorbeeld toereikend.

Cannabisplanten hebben ook verschillende fenotypen. Stel je hebt een paar White Widow zaadjes, dan behoren al deze zaadjes tot hetzelfde genotype. Maar als ze gaan ontkiemen zul je zien dat sommige planten sneller groeien dan andere of net iets grotere bladeren hebben. Deze variaties zijn de verschillende fenotypen van de White Widow soort.

Fenotypen kunnen van invloed zijn op het volgende:

  • fysieke kenmerken van de plant
  • groeisnelheid
  • lange/korte bloeiperioden
  • smaak
  • effect

Dit betekent dat je vijf dezelfde zaadjes kunt laten ontkiemen, de plantjes onder exact dezelfde omstandigheden kunt laten groeien en toch kunt zien dat sommige sneller rijpen dan andere, of dat de een net iets anders smaakt dan de ander.

Wanneer een soort stabiel wordt genoemd, kan dat betekenen dat de soort één genotype heeft en één fenotype. Dit betekent dat alle zaadjes van deze soort zich op dezelfde manier zouden moeten ontwikkelen. Dit is echter heel zeldzaam. Je zult vaker zien dat een ‘stabiele’ wiet twee of drie verschillende fenotypen heeft. Als een wietsoort vier of meer verschillende fenotypen heeft, wordt hij binnen de cannabisgemeenschap geclassificeerd als onstabiele cannabis.

Veel kwekers besteden veel aandacht aan de kenmerken van de verschillende fenotypen in hun kweekruimte. Als ze een bepaald kenmerk zien dat hen bevalt, nemen ze een stekje van de plant om dit fenotype te reproduceren. Als je een stekje neemt, groeit daar een plant uit met exact dezelfde genen als de plant waar je het stekje van genomen hebt.

Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat een fenotype is en hoe je er je voordeel mee kunt doen. Een variatie in fenotypen zou je niet moeten afschrikken of bezorgd moeten maken, zo kun je namelijk als cannabiskweker met soorten experimenteren en de verdere groei aan jouw behoeften en wensen aanpassen.