You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Mei 28, 2020
Categoriën:
Medicinale Cannabis
Cannabis is jarenlang gestigmatiseerd en hardhandig geweerd uit de wereld van de geneeskunde. Maar de laatste jaren krijgt medicinale cannabis wereldwijd meer voet aan de grond. Steeds meer landen, artsen en patiënten erkennen namelijk de enorme potenties.
Ter verduidelijking: "marihuana" en "cannabis" zijn onderling verwisselbare termen. Beiden verwijzen naar Cannabis sativa L. plant en haar gedroogde toppen. Voor behandeling, gebruik je meestal uitsluitend de toppen. Deze kunnen al dan niet "psychotroop" zijn (in staat om de geestestoestand te veranderen). "Wiet", "ganja" en "stuff" zijn andere, meer informele termen voor hetzelfde.
Overweeg je cannabis te gebruiken voor jouw aandoening? Dan is het belangrijk te weten wat medicinale cannabis is, wat de werking is en welke verschillende soorten bestaan. Welkom in onze 101 gids. We bespreken dit alles en doen ook wat aanbevelingen voor veelvoorkomende aandoeningen.
Medicinale cannabis is simpelweg marihuana die wordt gebruikt om een aandoening of een symptoom te behandelen. Marihuana bezit veel medicinale toepassingen, maar sommige soorten zijn beter geschikt voor bepaalde ziekten dan anderen. Veel mensen weten dit niet, maar er bestaan duizenden verschillende soorten. Al deze soorten hebben allerlei medicinale toepassingen.
Een belangrijk onderscheid is de sativa-indica verdeling. Deze verdeling is technisch gezien gebaseerd op plantenmorfologie (sativa's zijn groter dan indica's, met slankere bladeren). Maar deze twee varianten produceren ook andere medicinale effecten. Sativa's werken vaker stimulerend en opwekkend. Ze produceren een euforische "head high". Daarom zijn sativa's over het algemeen meer geschikt voor gebruik overdag. Indica's zijn meer ontspannend en produceren een slaapverwekkende "lichamelijke high". Deze gaat vaak vergezeld van honger en lethargie. Meestal worden ze geadviseerd voor gebruik in de avond.
We kunnen cannabissoorten nog verder onderverdelen op hun cannabinoïden- en terpenenprofiel. Cannabinoïden en terpenen zijn moleculen die de smaken en medicinale effecten van cannabis produceren. Een veelvoorkomende cannabinoïde is THC. Deze produceert het merendeel van de psychotrope effecten en bezit medicinale toepassingen. Dan is er nog CBD. Deze is niet-psychotroop en biedt een breed scala nuttige effecten. Als je medicinale wiet gebruikt, is het vinden van het juiste cannabinoïde- en terpenenprofiel heel belangrijk.
Dit proces varieert per regio. Over het algemeen heb je een recept nodig van een arts. Dit recept gebruik je om een vergunning of speciale kaart aan te vragen bij de overheid. Eenmaal goedgekeurd, kun je zelf cannabis kweken. Je kunt het ook kopen bij een dispensarium of verkrijgen via een arts. Dit hangt allemaal af van de wetgeving in jouw land.
In veel landen haal je medicinale cannabis bij een arts of direct bij de overheid. Dit is handig, omdat het hoogstwaarschijnlijk past bij je bestaande routine. Maar het is niet waarschijnlijk dat deze optie je veel variatie biedt. Afhankelijk van je aandoening, is de behandeling mogelijk minder effectief.
Een andere mogelijkheid is een dispensarium bezoeken. Dispensaria bestaan momenteel in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en vele andere westerse landen. Je vindt er vaak een uitgebreid menu, een uitnodigende omgeving en goed geïnformeerde "budtenders". Het personeel helpt je graag bij het vinden van jouw ideale soort. Als je net begint met medicinale marihuana, zijn dispensaria een goede keuze.
Heb je meer ervaring en kennis? Dan wil je misschien een specifieke combinatie van soorten of cannabinoïden proberen om jouw aandoening te behandelen. Als jij in deze categorie valt, kun je natuurlijk je eigen cannabis kweken. In onze kweekgids vind je uitgebreide adviezen om je eerste stappen in deze opwindende wereld te zetten.
Je kunt medicinale cannabis op meerdere manieren gebruiken. Wat het beste voor jou werkt, hangt uiteraard af van je aandoening en behoeften.
Een populaire optie is het gebruik van edibles. Hier is een vet verrijkt met cannabis. Dit gebruik je vervolgens als ingrediënt bij het bakken of koken. Edibles bieden verschillende voordelen. Ze sparen je longen, zijn discreet en eenvoudig en nauwkeurig te doseren. Als je een bepaalde hoeveelheid cannabis toevoegt aan een recept en bijvoorbeeld 16 even grote brownies bakt, kun je de exacte hoeveelheid per brownie berekenen. Rook of vape je cannabis? Dan houden de effecten 3-6 uur aan. Het effect van edibles blijft tot wel 11 uur hangen. Edibles hebben ook een iets ander moleculair profiel dan gerookte cannabis. Dit leidt tot subtiele verschillen in de effecten. Je kunt zelf edibles maken of ze kant en klaar kopen.
Je kunt ook cannabis gebruiken met een vaporizer. Hiermee verwarm je de wiet tot het punt waarop de actieve verbindingen verdampen. Deze damp inhaleer je. In tegenstelling tot roken, is vapen minder schadelijk voor je longen. Maar als je een longaandoening hebt, is irritatie wel mogelijk. Je kunt vapen met vape pennen of dab rigs, afhankelijk van de gewenste intensiteit.
Ook tincturen zijn een populaire keuze voor medicinale gebruikers. Tincturen zijn op alcohol gebaseerde cannabis infusies. Je druppelt ze onder de tong, waardoor de effecten onmiddellijk opkomen. Hetzelfde geldt voor cannabis oliën, waarin een cannabis extract is gecombineerd met een dragende olie.
De klassieke techniek, het roken van cannabis, is meestal afgeraden voor medicinaal gebruik. Dit komt vanwege het schadelijke effect op de longen. Vooral medicinale gebruikers met longaandoeningen roken liever niet.
Medicinale cannabis is veelbelovend voor de behandeling van een groot aantal aandoeningen. De industrie richt zich steeds vaker op maatwerk, waarbij een persoonlijk behandelplan wordt ontwikkeld voor de individuele patiënt. Maak vooral gebruik van alle beschikbare bronnen, dus deze gids, online informatie en experts uit je omgeving. Zo kun je moeiteloos een behandelplan samenstellen dat voor jou werkt.