Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Cannabis Kweken Op Coco

Hoe kokosnoten de kweek van cannabis voor altijd hebben veranderd.

Coco, ook wel bekend als coco turf of kokosvezels, is een groeimedium dat gemaakt wordt van de pulp laag van kokosnoten. Vroeger werd het gebruikt vanwege de duurzame, structurele kwaliteiten en kokosnoten zorgen ook voor een unieke en effectieve methode voor het kweken van cannabis. Coco is een semi-hydroponic (zonder aarde) kweekmethode waar aanzienlijke voordelen aan kleven in vergelijking met traditionele aardeprojecten.

Coco is een redelijk nieuwe kweekmethode die slechts recentelijk meer aandacht ontvangt. In het verleden werden kokosvezels gewoon weggegooid en kwamen in het afval terecht, maar nu dragen ze bij aan de productie van indrukwekkende cannabis gewassen over de hele wereld.

COCO: DE BASIS

Op de huidige markt is Coco verkrijgbaar in de vorm van taaie stukken schil, vezels en uitgedroogde blokken in een “plug and play” stijl. Coco is geschikt voor de kweek van cannabis omdat het een verhouding vocht:beluchting heeft van 70:30. Veel beginnende kwekers die aarde gebruiken, maken de fout hun planten teveel water te geven. Bij het gebruik van Coco zullen de vezels zorgen voor voldoende drainage, zodat je je zelden zorgen hoeft te maken over overbewatering. Coco houdt consistent veel zuurstof vast, wat ervoor zorgt dat het medium niet te compact wordt en voedingsstoffen niet kunnen ophopen.

Taaie stukken kokosnotenschil

DE GESCHIEDENIS VAN COCO

Coco kreeg in 1986 voor het eerst aandacht als rendabel substraat voor de kweek van rozen. Kwekers ontdekten dat coco zorgde voor een indrukwekkende ontwikkeling van de wortels en onberispelijke bloemen. Ondanks het algemene gebrek aan kennis over diverse varianten van kokossubstraten, werden bloemisten op slag verliefd op het potentieel van Coco.

In de jaren die volgden, experimenteerden kwekers met verschillende achtergronden met Coco, met wisselende resultaten. Tegen het einde van het jaar 2000 domineerde Coco de rozen- en aardbeienteelt in Nederland, en in de nabijgelegen gebieden was het al net zo populair. Naarmate de kweek van cannabis zich uitbreidde en andere substraatbronnen begonnen te slinken, werd Coco een nieuwe optie voor het duurzaam kweken van cannabis.

WAAR KOMT COCO VANDAAN?

Omdat kokosnoten voornamelijk voorkomen in kustgebieden, bevatten ze van zichzelf hoge concentraties natrium uit de zoute zeelucht. In het verleden moesten de eerste kokos-pioniers, die de effectiviteit van Coco hadden ontdekt, het substraat zorgvuldig spoelen met pH-gebalanceerd water. Het achterwege laten hiervan heeft onvermijdelijk geleid tot de verwoesting van hun gewassen, vanwege giftige niveaus natrium.

Tegenwoordig zorgen de meeste producenten van Coco, die hun bedrijf hebben vormgegeven rondom de kweek van cannabis, ervoor dat elk aspect van de productie wordt gecontroleerd om een product te produceren dat vrij is van kunstmatige meststoffen en natrium. Het aanschaffen van coco chips of bricks van gerenommeerde bedrijven betekent meestal dat de Coco is gewassen en aangevuld met magnesium en kalk. Hierdoor is het dus geoptimaliseerd voor thuisprojecten.

Mocht je twijfels hebben, neem dan contact op met de fabrikant om te ontdekken of ze je vragen kunnen beantwoorden. Als je al een zak Coco hebt liggen, klaar voor gebruik, kan je er natuurlijk ook voor kiezen dit zelf te flushen/spoelen. Door water te gebruiken met een gebalanceerde pH, kan je met een aantal flushes het overtollige zout verwijderen. Overweeg een waterproof pH-tester aan te schaffen, zodat je de resultaten gemakkelijk kan aflezen. De meeste kokosvezels hebben een pH van 5.2-6.2, wat perfect is voor de kweek van cannabis.

Waar komt Coco vandaan?

WAAROM COCO IDEAAL IS VOOR BEGINNERS EN VETERANEN

Aan het gebruik van Coco als substraat kleven diverse voordelen. Allereerst is Coco een inerte stof die een sneller begin van de bloei aanjaagt en grotere opbrengsten stimuleert. In tegenstelling tot het kweken op aarde, kunnen kokosvezels dagelijks worden bewaterd omdat overtollig water vanzelf wegloopt vanwege de natuurlijk hoge beluchting.

In natuurlijke vorm bevat Coco weinig tot geen voedingsstoffen en daarom zal het zich gemakkelijk aanpassen aan wijzigingen in het substraat, waarmee diverse resultaten kunnen worden behaald. Coco kan alleen voedingsstoffen opnemen die infused zijn in het water en zal de rest buitensluiten. Het medium houdt voedingsstoffen goed vast, maar zal niet te verzadigd raken.

COCO IS MILEUVRIENDELIJK

Coco is behoorlijk duurzaam in vergelijking met andere methoden om cannabis te kweken. Door de popularisatie van veenmos tijdens de afgelopen decennia, werd al snel duidelijk dat deze niet-hernieuwbare grondstof niet de meest milieuvriendelijke of economische optie was. Voor Coco worden daarentegen delen van de kokosnoot gebruikt die eerder werden weggegooid, waardoor minder afval ontstaat en ook minder fysieke bronnen worden gebruikt om effectieve substraten te maken.

Coco is mileuvriendelijk

COCO KAN WORDEN HERGEBRUIKT

Voor de consument is Coco zowel economisch als milieuvriendelijk. Met deze methode kunnen kwekers meerdere gewassen kweken en dezelfde lading Coco gebruiken. Dankzij de geweldige duurzaamheid van dit substraat zullen voedingsstoffen gewoon wegvloeien. Met Coco kan je ongeveer drie keer kweken, dus je besparingen zullen behoorlijk oplopen. Als je ontdekt dat je Coco bijna aan het einde is, kan je overwegen de resten door te spitten en de bruikbare beetjes toe te voegen aan standaard aarde om de beluchting te verbeteren.

GROTERE PLANTEN, HOGERE OPBRENGSTEN

Ervaren kwekers die kiezen voor kokosvezels weten wel dat deze methode de groei versnelt en een sterke ontwikkeling van de wortels stimuleert. Kwekers die Coco gebruiken, halen voordeel uit diverse aspecten van hydroponic- en aardeprojecten. De hydro kant draagt bij aan de verbazingwekkende ontvankelijkheid en het vermogen om constant grote opbrengsten te produceren met toppen die rijk zijn aan cannabinoïden. Daarnaast kunnen planten snel worden gekweekt, waardoor kwekers meerdere oogsten per jaar kunnen behalen. Net als bij aarde, staan planten in standaard potten die gemakkelijk door de kweekruimte kunnen worden verplaatst, waardoor onder meer de blootstelling aan licht en de luchtcirculatie kunnen worden verbeterd.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar kokosvezels waarin een indrukwekkende gezonde groei is geconstateerd bij een groot aantal planten. In een onderzoek naar rozen werd een groep op Coco gekweekt en een andere op steenwol korrels. Het resultaat? De op Coco gekweekte rozen vertoonden een 16% toename in de bloei verkoopbaarheid en een toename van 18% in het verse gewicht in vergelijking met de rozen op steenwol.

Grotere planten, dus een groter oogst

COCO VARIATIES

Het kokosmedium wat door kwekers wordt gebruikt voor het kweken van cannabis hangt af van persoonlijke voorkeur. Er kunnen diverse vormen van het substraat worden gekocht. Coco chips zijn een gewild substraat omdat deze optimaal draineert en langer nodig heeft om te ontbinden als het genoeg gerijpt is. Chips die niet zijn gerijpt of chemisch behandeld, lopen een groter risico op ontbinding en kunnen daarom niet maximaal worden hergebruikt.

Een ander type substraat is Coco pith. Dit is het resultaat van de scheiding van de schil in vezels en pith. Dit is zeer fijn materiaal en zal snel ontbinden, tenzij het lang genoeg is gerijpt om redelijk duurzaam te worden.

Cocoblokken zijn compacte, gebruiksvriendelijke substraten die vaak water nodig hebben om te kunnen worden gebruikt. Dit proces is vrij simpel en je hebt slechts 2 containers nodig van 20 liter, een sterke voering voor je emmer en water. Na het rehydrateren van het substraat, kunnen planten direct in het medium worden gezet, maar de Coco kan ook worden gemengd met potgrond, afhankelijk van de door jou gekozen stijl.

ONGEDIERTEBESTRIJDING

Gelukkig bevat Coco niet veel van de kleine en microscopische ongedierte die gevonden kunnen worden in de meeste standaard potgrond. Daarnaast is Coco ook niet zo aantrekkelijk voor ongedierte, zoals bijvoorbeeld met veenmos wel het geval is. De ene voorkomende plaag, die Coco wel tegenkomt, is de rouwmug. Deze soort legt graag eitjes in de bovenste laag van een substraat, zolang deze laag genoeg vocht bevat om te kunnen overleven.

Zodra de eitjes zijn gelegd, zullen de larven een heuse bedreiging vormen voor de natuurlijke verdediging van de plant omdat ze de wortelsystemen vernietigen en ziektes verspreiden. Zodra de larven een plant hebben geïnfecteerd, is het lastig ervan af te komen. Om de frequentie van dit soort gebeurtenissen te verminderen, zou je moeten overwegen de bovenste laag van de Coco zo uit te laten drogen dat de larven niet kunnen overleven. Hoewel dit kleine gebrek aan water de doorlooptijd iets kan vertragen, kan deze actie wel voorkomen dat je een hele oogst verliest.

Rouwmuglarve

BACTERIËN

Hoewel het meeste ongedierte de Coco dus links laat liggen, is het wel een vruchtbare voedingsbodem waar gezonde bacteriën zich kunnen ontwikkelen in de wortelsystemen. Onthoud dat de aanwezigheid van bacteriën niet altijd een slechte zaak is, net als de vele bacteriën die bijdragen aan een gezond lichaam. In Coco kan een diverse omgeving ontwikkelen met bacteriën en schimmels, zoals Bacillus en Trichoderma, die een gezonde plantengroei en krachtige wortelontwikkeling aanmoedigen.

Met name Trichoderma is belangrijk, omdat deze helpt andere schadelijke bacteriën te bestrijden die zich te goed doen aan veel cannabis variëteiten. Trichoderma is dan een parasitische schimmel, maar wel een extreem nuttige. Het vormt zich op de wortels en beschermt deze tegen bladschimmelziekten. Bacillus helpt samen met terpenen om ongedierte als rupsen te verjagen, als een soort natuurlijke verdediging. Bacillus wordt vaak gewonnen en gebruikt als een natuurlijke insecticide voor verschillende soorten planten. Het helpt ook om grauwe schimmel en meeldauw te bestrijden en is bestand tegen UV-licht in de vorm van Bacillus Pumilus.

COCO IN COMBINATIE MET AARDE

Hoewel Coco op zichzelf een heel acceptabel medium is, werkt het symbiotisch met aarde om de beluchting te verbeteren en de bijna-onmiddellijke opname van voedingsstoffen te optimaliseren. Het wordt gezegd dat Coco 1000 keer meer lucht vasthoudt dan traditionele aarde en van nature cellulose, lignine en kalium bevat.

Coco is calciumarm en er is dus bijna altijd een cal-mag supplement nodig om zowel de calcium als de magnesium op te hogen. Een standaard Coco-aardemix kan worden gemaakt door een bepaalde verhouding Coco en perliet te combineren, te bepalen door de kweker. Deze mix zorgt ervoor dat water, voeding en zuurstof optimaal worden vastgehouden en de perliet biedt als extra voordeel dat de bodem niet te compact wordt.

NADELEN VAN COCO

Hoewel de meeste associaties met Coco als groeimedium de voordelen van deze baanbrekende methode benadrukken, zijn er natuurlijk ook nadelen met dit substraat. Het komt erop neer dat de voordelen tegelijkertijd ook de nadelen zijn. Omdat Coco inert is, zullen kwekers handmatig alle voedingsstoffen voor de planten moeten bepalen, omdat er maar weinig is om mee te beginnen. Hoewel dit erg nadelig klinkt, is Coco ook vergevingsgezind als het gaat om menselijke fouten met water en voeding, zodat dit het extra werk waard is.

Hoewel het internet heeft bijgedragen om duidelijkheid te verschaffen over de wetenschappelijke en sociale gevolgen van de productie en het gebruik van Coco, is er nog steeds een gebrek aan definitieve informatie voor cannabis kwekers die Coco gebruiken. Hoewel de effecten op bepaalde planten extreem positief zijn, draagt het grote aanbod van Coco substraten en het gebrek aan standaardisatie bij aan een groot aantal wisselende resultaten.

COCO TEKORT

Halverwege de jaren '90 nam de populariteit van Coco als substraat plotseling explosief toe, waardoor er wereldwijd een tekort ontstond aan rauwe materialen. Tot dat moment hadden producenten veel materiaal, als gevolg van een jarenlange verzameling van ongebruikte kokosnotenschillen die zijn overgebleven van andere handelsproducten. Naarmate Coco bekendheid verwierf, veranderde ook de vraag naar Coco op drastische wijze. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, begonnen producenten de kantjes eraf te lopen, wat de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van het product niet ten goede kwam.

Het komt erop neer dat boeren en fabrikanten producten verscheepten die wellicht in contact zijn gekomen met aarde, chemische meststoffen en andere ellende, zonder de noodzakelijke screenings uit te voeren om de kwaliteit en zakelijke transparantie te kunnen verzekeren. Sommige ladingen bevatten giftige niveaus met zout, terwijl anderen pesticiden en herbiciden bevatten die de effectiviteit van het substraat teniet doen.

EEN IDEAAL MEDIUM

Als cannabis kweker is het noodzakelijk te overwegen hoe een groeimedium de opbrengst van je gewas beïnvloedt, maar ook wat de gevolgen zijn voor het milieu en de mensen die de uiteindelijke toppen consumeren. Nu het jarenlange stigma van cannabis eindelijk begint te verdwijnen en meer informatie over het web circuleert, kan bijna iedereen met toegang tot cannabis zaden of -klonen een fulltime thuiskweker worden.

Hoewel de eerst paar groeicyclussen intimiderend kunnen zijn voor beginnende kwekers, zal het kiezen voor een duurzame en effectieve methode, zoals Coco, helpen om de kans op een falende oogst te beperken, zodat je geen maanden werk verspilt. Om de meest gezonde bloemen te kunnen kweken, moet je wat tijd investeren om te onderzoeken welk substraat aan jouw behoeften voldoet.

Omdat kokosvezels behoren tot de meest veelzijdige substraten, heeft zowel de beginner als de veteraan ruimte om te experimenteren met nieuwe technieken om succes te behalen. Hoewel kweekprojecten op aarde of hydroponics zeker niet zullen uitsterven, moeten alternatieve en aanvullende technieken nauwkeurig in de gaten worden gehouden, zodat het kweken van cannabis een progressieve toekomst tegemoet gaat.