Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Low Stress Training (LST)

Low Stress Training is een algemene techniek, die op diverse manieren (zoals ScrOG of SoG kweekmethoden) kan worden toegepast. In feite is het een methode om je cannabis te trainen voor een grotere opbrengst, zonder ze bloot te stellen aan grote hoeveelheden stress, zoals bijvoorbeeld trimmen of toppen dat zou doen. In plaats daarvan werk je aan het maximaliseren van het lichtoppervlakte.

Een standaard gekweekte cannabis plant zal omhoog groeien. De onderste bladeren zullen worden blootgesteld aan steeds minder licht, vanwege de nieuwe bladeren die erboven groeien en het licht blokkeren. Wanneer je de Low Stress Training gebruikt, moedig je de steel van de plant aan om zijwaarts te groeien, door het op te binden en te leiden, zodat meer bladeren aan licht zullen worden blootgesteld. Dit helpt bij een verbeterde toppen formatie, waardoor de opbrengst hoger wordt.

cannabis kweken

Beginnen met de training

Ondanks het feit dat dit een methode is die minder stressvol is voor je planten dan trimmen, worden de twee vaak samen gebruikt. In feite is het toppen van je cannabis planten een ideale manier om te beginnen. Door het trimmen van de groeitip, net onder de eind node (de nieuwste, hoogste node op de plant), moedig je de cannabis aan om twee scheuten te ontwikkelen op de plaats van de eerste, waarbij de mogelijke groei wordt verdubbeld. Deze twee nieuwe scheuten kunnen vervolgens worden getraind om blad blootstelling te verhogen. Voordat je helemaal los gaat met het afknippen van nodes moet opgemerkt worden dat, hoe meer je doet, hoe meer stress je op je planten plaatst, waarbij je de kans op problemen, zoals een groeiachterstand, verhoogt. Je moet tenminste 5 nodes hebben voor je begint en probeer het niet meer dan 2 of 3 keer per plant te doen. Als je de stress zo laag mogelijk wil houden, hoef je natuurlijk je cannabis helemaal niet te toppen. Je kan dan gewoon beginnen met het trainen van je oorspronkelijke scheuten.

De Low Stress Training zelf wordt gedaan door voorzichtig de takken naar beneden en naar buiten te buigen. Vervolgens, door iets simpels als een touwtje of elastiekje te gebruiken, worden de takken op hun plaats gebonden, vaak aan de pot zelf. Het constante niveau van spanning en druk van het elastiekje houdt de takken onder de ideale conditie om naar buiten te groeien, waardoor het oppervlaktegebied, dat wordt blootgesteld aan licht, wordt gemaximaliseerd. Zorg er alleen voor dat het touwtje of elastiekje gewatteerd is, zodat dit niet in de takken snijdt.

LST

Het is geen wedstrijd

Het is belangrijk om bij Low Stress Training methodes te onthouden dat je niet moet haasten. Training kost tijd en je planten naar buiten en beneden dwingen voordat je plant groot genoeg is, kan schade veroorzaken. Als de onderste takken groter worden, verhoog je langzaam de spanning op het touwtje om hun positie beter te ondersteunen, terwijl je extra touwtjes, met lichtere spanning, aanbrengt op de nieuwste delen van de tak. Uiteindelijk heb je planten wiens lagere takken behoorlijk ver reiken, waardoor je genoeg ruimte hebt voor groei van toppen en maximale blootstelling aan licht. Wanneer je toppen ziet, laat je ze naar boven groeien, terwijl je de takken gebonden houdt. Hierdoor wordt verzekerd dat ze niet te opeengepakt zijn, maximaal licht ontvangen en eenvoudig toegankelijk zijn.

Bijna alle soorten en types cannabis kunnen baat hebben van Low Stress Training. Onthoud alleen dat Sativa's groot worden en veel ruimte nodig hebben als je van plan bent ze aan te moedigen zowel naar buiten als omhoog te laten groeien.

Je kan meer informatie vinden over diverse Low Stress Training technieken, door onze gids over Sea of Green (SoG) en Screen of Green (ScrOG) kweekmethodes te bekijken.