Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

In dit gedeelte van de gids kijken we naar manieren om een voorsprong te krijgen op het buitenkweek seizoen en bieden ook oplossingen waarmee je dit seizoen kan verlengen.

Een voorsprong behalen op het kweekseizoen

Een vliegende start verkrijgen op het kweekseizoen is een geweldige manier om te verzekeren dat je cannabisplanten zo gezond mogelijk zijn, maar je kan ook hun mogelijke oogsten maximaliseren. Het biedt buitenkwekers een manier om meer controle uit te oefenen over hun teelt en ook meer impact te krijgen op de uiteindelijke oogst.

Om een succesvolle voorsprong te behalen, moeten zaailingen en klonen hun leventjes binnen starten. Niet alleen kan je hierdoor een oogje houden op je kleine schatjes, het betekent ook dat je kan beginnen met kweken als het buiten nog niet mogelijk is. Wanneer je uiteindelijk je cannabis planten naar buiten verhuist, hebben ze al een goede basis opgebouwd en ligt er nog een heel seizoen voor ze, waardoor ze groter worden en meer opleveren.

Je kan onze gids over het binnen ontkiemen van zaadjes, en de verzorging ervan, hier vinden.

Wanneer je zaailingen klaar zijn voor de buitenlucht is geen vaststaand feit. Hoe groter ze zijn, hoe beter ze het zullen doen. Je moet voor jezelf een grens trekken wanneer je capaciteiten binnen eindigen.

Zodra de temperatuur in maart of april (afhankelijk van waar je bent in de wereld) gaat stijgen, is het tijd om je zaailingen naar buiten te verplaatsen. Het is belangrijk ze niet direct buiten te planten, omdat je plantjes dan waarschijnlijk in shock zullen raken. Denk er maar over na: Hoe zou jij het vinden als je uit een warm huis wordt getrokken om vervolgens buiten in de kou te moeten overleven? Cannabis vindt dat dus ook niet prettig. Je moet je planten langzaam de overgang laten maken en ze harder maken.

Je cannabis harder maken

Het proces om je cannabis harder te maken, duurt meestal een paar weken. In deze periode kan je cannabis geleidelijk acclimatiseren aan de stress van het buiten groeien, zoals wind, zonlicht, temperatuur en regen. Op de eerste dag plaats je je cannabis ongeveer een uurtje in de schaduw. Elke opvolgende dag stel je je planten steeds meer bloot aan het zonlicht, tot ze bijna altijd buiten zijn. Na een paar kweken, moeten je groeiende, groene schoonheden klaar zijn om over te gaan naar een geschikt plekje in de openlucht! Onthoud alleen dat je zaailingen en klonen tijdens dit proces tenminste 14 uur per dag gecombineerd natuurlijk licht en kunstlicht nodig hebben.

Je cannabis buiten planten

Het moment is gekomen om je cannabis naar buiten te verplaatsen. Je planten zijn gehard en klaar om de overstap te maken. Het is wederom belangrijk niet te haasten en je moet er ook voor zorgen dat je je bewust bent van de weersverwachting. Een veel gemaakte beginnersfout is het transplanteren van je cannabis op de eerste warme dag, om er dan achter te komen dat het de dag erna vriest. In een ideale situatie, transplanteer je je cannabis op een milde, bewolkte dag, waarop ook een beetje regen valt, gevolgd door nog een aantal milde dagen. Dit zal de stress van de overgang naar buiten minimaliseren en de kans op langdurig overleven drastisch verbeteren. Natuurlijk komt deze ideale situatie lang niet altijd voor en moet je het doen met wat je krijgt. Zorg ervoor dat de temperatuur mild is en een paar dagen lang ongeveer hetzelfde.

Om je cannabis te transplanteren, graaf je een kuil, twee keer zo groot als je pot. Haal je cannabis uit de pot en plaats de plant in de kuil. Probeer de basis van de plant (waar de steel de bodem ontmoet) gelijk te houden met de aarde van buiten als je de kuil vult.

Als je het idee hebt dat je planten niet veel natuurlijk water zullen ontvangen in je gekozen gebied, maak je een kleine deuk rond het gebied bij de steel, om regen op te vangen en vast te houden. Als je in een gebied bent met teveel water, maak je een klein heuveltje rond de steel van de plant om overtollig water te helpen afvoeren. Onder normale condities, kies je voor een plat oppervlak. Hiermee wordt een microklimaat gecreëerd, die je kan helpen in de behoeften te voorzien van elke individuele plant.

Het seizoen verlengen

Als het erop lijkt dat je cannabis niet op tijd klaar is, of je krijgt te maken met een plotselinge daling in temperatuur, zijn er een aantal methodes die je kan gebruiken om je cannabis warm en beschermd te houden. De gemakkelijkste methode wordt hierboven al even genoemd en gaat om het vinden van een warm microklimaat voordat je plant. Dit kan een hoekje zijn bij een muur buiten, waar je planten worden beschermd tegen wind en verwarmd worden door de zon.

Als je geen natuurlijk microklimaat kan vinden in het gebied waar je kweekt, kan je er zelf een maken. Een kas kan dan een oplossing bieden. Een kas zal de hitte van de zon overdag opvangen, maar ook je cannabis beschermen tegen snijdende, koude wind. Dit zorgt voor een warm, veilig plekje waar je planten goed in kunnen gedijen, zelfs als het buiten vriest. Onthoud alleen dat een kas aandacht trekt, dus zorg ervoor dat je je cannabis goed camoufleert.

Opgemerkt moet worden dat deze methodes ook kunnen worden gebruikt voor een vroege start van het seizoen, maar je loopt meer risico op mislukking dan wanneer je je cannabis binnen opstart, omdat de eerste fases van de levenscyclus van cannabis zeer kwetsbaar zijn.

Het draait allemaal om het creëren van een microklimaat en als je dit succesvol voor elkaar krijgt, kan je je cannabis makkelijk veel langer dan normaal buiten laten, soms wel tot -5 graden Celsius! Het kan met vallen en opstaan gaan, maar zodra je het onder de knie hebt, ben je goed op weg een vakkundige, zo niet expert, buitenkweker te worden!