Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

Ontkiemen van cannabiszaden

Het ontkiemen van de wietzaadjes is de eerste stap om je gewassen op gang te helpen. Dit is het proces waarbij het leven van jouw zaadjes gestimuleerd wordt en van zaadje in een zaailing veranderen.

Er zijn drie voornaamste factoren die de ontkieming teweegbrengen. Alle drie zijn ze noodzakelijk voor een succesvolle cannabiskweek. Ten eerste heb je water nodig. Het zaadje doorloopt het absorptieproces. Tijdens dit proces zuigt het zaadje al het water op dat het om zich heen kan vinden, waardoor de schil van het zaadjes uiteindelijk barst en het binnenste bloot komt te liggen. De tweede factor is de lucht. De lucht zorgt ervoor dat de kiem krijgt wat hij nodig heeft om de fotosynthese uit te voeren en te transpireren. Uiteindelijk heeft de wiet ook enige warmte nodig om te kunnen groeien. De kiem binnenin het zaadjes heeft een kleine hoeveelheid voedsel om op gang te komen, hij heeft alleen deze indicatoren nodig als eerste prikkel.

Als jouw wiet de eerste stappen neemt in het nieuwe leven, zal ze een hoofdwortel ontwikkelen. Deze barst door de schil van het zaadje heen. Naarmate de groei vordert, produceert het zaadjes twee kleine kiemblaadjes, zaadlobben. Deze zaadlobben duwen de schil verder uiteen – probeer die schil niet zelf te openen, je doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Als de blaadjes tevoorschijn komen, is het erg belangrijk dat je de zaailingen zo veel mogelijk licht geeft, zo maak je de fotosynthese mogelijk, het proces waarbij de brandstof voor de toekomstige groei wordt gemaakt.

Er zijn een paar methoden om wietzaadjes te ontkiemen, sommige daarvan zijn betrouwbaarder dan andere. Over het algemeen wordt aangeraden om als onervaren kweker te beginnen met vijf zaadjes (als je er tien hebt) en de week daarop de andere vijf ook te planten. Zo heb je nog wat zaadjes over als het met de eerste vijf verkeerd afloopt. Als je echter vertrouwen hebt in je vaardigheden, kun je ze ook allemaal tegelijk planten.

Over het algemeen ontkiemen wietzaadjes het best bij een temperatuur van 21-27 graden. Ze hebben dan 2-7 dagen nodig om te ontkiemen. Je kunt je zaadjes ook in het daglicht laten ontkiemen, al denken veel mensen daar anders over.

Extra tips:

Als je zaadjes koopt van lage kwaliteit of zaadjes die niet rijp zijn, zul je waarschijnlijk geen succes behalen, ongeacht hoe ervaren je bent. Je kunt zien dat een zaadje niet goed is, als het bleek van kleur is, al kan dit ook gewoon een eigenschap zijn van de specifieke soort – je doet er verstandig aan om wat onderzoek te verrichten of contact op te nemen met je zaadbank als zij je zaadjes hebben gestuurd die je niet had verwacht.

Ander factoren die de ontkieming kunnen laten mislukken zijn: verkeerde pH, uitdrogen van het zaadje, verkeerde diepte, te veel voeding, fysieke schade of verkeerde aarde. Let goed op waar je jouw zaadjes bewaart; een koude tocht kan ze bijvoorbeeld beschadigen en de groei remmen.

Als je in aarde kweekt, graaf je zaadjes dan niet op om te kijken doe ze het doen, hoe lang ze ook op zich laten wachten. Je doet meer schade dan goed en je kunt de wortels beschadigen.

Sommige soorten kunnen zwakke stengels ontwikkelen. Als je ziet dat zaailingen naar de zijkant leunen, kun je ze met een stokje ondersteunen. Gebruik nooit een stokje van buiten, dat kan ongewenste, slechte variabelen als insecten naar binnen brengen.

De volgende vier technieken worden het meest gebruikt.