Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

SOG en ScrOG

De speciale Technieken SOG en ScrOG: Onder De Loep

In het enorme ecosysteem van het regenwoud neemt het groene bladerdak aan de toppen bijna al het licht van de zon op, waardoor het leven eronder minder licht tot zich krijgt. Dit concept is de basis voor het kweken van cannabis middels de sea of green (SOG) en screen of green (ScrOG) technieken.

Als het aankomt op binnenkweek, kan de beperkte ruimte van grote invloed zijn op het kweeksucces. In de loop der jaren zijn er methoden ontwikkeld om de oogst te optimaliseren, terwijl er sprake is van een beperkte kweekruimte en lichtvoorziening. Zowel SOG als ScrOG methoden zijn bedacht om grote oogsten te genereren in een kleine ruimte. Sea Of Green en Screen Of Green kennen zowel overeenkomsten als verschillen, die de keuze voor de één in plaats van voor de ander kan beïnvloeden.

WAT IS SOG: DE BASIS

Het Sea of Green proces is uitgevonden in Europa, in het midden van de jaren '80. De techniek houdt het kweken van veel kleine cannabis planten (tussen de 30-50) dicht op elkaar in, gedurende een korte groeicyclus. In het ideale geval zorgt deze techniek voor gelijkmatige lichtspreiding over de kleine planten, zodat ze allemaal dezelfde hoeveelheid energie tot zich krijgen. Dit systeem richt zich op het sturen van lichtenergie naar de hoofd-cola van iedere plant. Hoewel de planten op zichzelf minder toppen krijgen, zal de totale oogst groter zijn, aangezien in deze setting alle energie naar de hoofdtoppen gaat, in plaats van naar meerdere kleine toppen.

Bij de SOG techniek ondergaan planten een zeer korte vegetatieve periode van ongeveer 2 weken, als het niet minder is. Hierbij worden klonen na slechts 4-6 groeiweken gestimuleerd om te gaan bloeien, waardoor je snel kunt oogsten.

SOG

WAAROM SOG?

SOG is een ideale kweekoptie voor kwekers die de kweekcyclus verschillende keren per jaar willen herhalen, om de productie per jaar te verhogen. Bij het SOG proces gaan er een aantal weken af van de kweektijd en de levensduur van het gewas, waardoor je als kweker veel tijd en geld kunt besparen.

SOG is in het bijzonder geschikt voor indica varianten, die van nature kleiner en bossiger zijn dan sativa's. De sea of green methode richt zich op de groei van één hoofdcola bij elke plant, waar indica's van nature passend voor zijn. Sativa's zijn daarentegen meer slungelachtig en hebben meerdere toppen, waardoor er meerdere cola's aanwezig zijn. In het geval van de sea of green techniek, is het de bedoeling om planten van gelijke hoogte te kweken, zodat iedere cola de energie en aandacht krijgt die ze verdient. Het eindproduct ziet er bovendien veel beter uit en is beter voorbereid op het trimmen. De totale oogsttijd bij de Sea of Green techniek ligt tussen de 2-3 maanden, waardoor 4-6 kweekcycli per jaar mogelijk zijn!

VERLICHTING IS DE SLEUTEL

Kunstmatig licht is zowel duur als lastiger om op te zetten dan simpelweg buiten kweken. Om het meeste waar voor je geld te krijgen, kun je beter geen tijd verspillen door je zorgen te maken over de lagere, schaduwarme delen van de plant die geen licht krijgen. In plaats daarvan maximaliseert SOG het oppervlak en de lichtverdeling, waarbij de energie alleen naar het bladerdak wordt geleid. Bij andere methoden komt low-stress training (LST) kijken, waarbij het licht de meer verborgen gedeelten bereikt. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan in een kleine kweekruimte binnen. Ook zorgen deze methoden ervoor dat je meer tijd kwijt bent aan het onderhoud van je gewas.

Als de planten opkomen, moeten ze een 18/6 lichtregime ondergaan gedurende de vegetatieve fase, totdat ze ongeveer 30cm hoog zijn. Vanaf dan zijn de planten klaar om het bloeistadium 'ingeduwd' te worden. Schakel over naar een 12/12 lichtregime, aangezien hierdoor de ideale toppen geproduceerd worden. Wees echter voorzichtig, want dit lichtschema kan ervoor zorgen dat sativa's en jonge planten zich overmatig uitstrekken, waardoor het SOG proces wordt aangetast. Het toppen van sativa planten voordat je ze in de bloeifase 'duwt', kan verdere groei beperken.

Kunstlicht

WAT IS SCROG: DE BASIS

Anders dan de sea of green techniek is de screen of green methode. Beide technieken benutten beperkte ruimten en licht, maar worden verschillend uitgevoerd middels een ander protocol. Anders dan bij SOG, is er bij de ScrOG methode sprake van minder planten, om de lichtenergie op veel verschillende toppen te kunnen richten. Hierbij wordt een scherm van gaas van identieke vierkanten gemaakt, zodat er zich een gelijkmatige bladerdak kan vormen. Bij deze methode is het de bedoeling om de lagere delen van de plant naar het dak van gaas te brengen en de toppen van iedere tak te optimaliseren.

ScrOG is een vorm van low-stress training, wat inhoudt dat je handmatig alles correct moet uitvoeren. Door de hoofdcola's van de planten en de takken door het gaas te weven, zal de bloeiperiode effectiever zijn en worden grotere oogsten van hoogwaardige toppen geproduceerd.

WAAROM SCROG?

De screen of green procedure is geschikt voor kleine kweekruimten met beperkte bronnen. Het runnen van een binnenkweek, van welk formaat dan ook, kan duur zijn - met ScrOG krijg je zoveel mogelijk waar voor je geld. Met deze methode kunnen kwekers 1-5 planten kweken, een ideaal aantal voor veel thuiskwekers. Hoewel dit niet veel planten lijken om mee te werken, zorgt low-stress training in combinatie met nabij gemonteerde verlichting voor een aangename verrassing als het tijd is om te oogsten.

ScrOG

HOE EEN SCROG KWEEK VOOR TE BEREIDEN

Om de ScrOG methode effectief te laten zijn, moet het frame en het gaas van het scherm met de juiste materialen worden gemaakt. Er zijn verschillende mogelijkheden om het scherm van te maken, maar er zijn ook een aantal materialen die je moet vermijden. Draad en touw zijn geschikt om de toppen wat ondersteuning te bieden, terwijl je kippengaas en vislijn beter niet kunt gebruiken. Dit komt doordat kippengaas ervoor zorgt dat de toppen rond het gaas zelf gaan groeien, wat het oogsten uiteindelijk bemoeilijkt. Vislijn is daarentegen te scherp voor een goede ScrOG kweek.

Ruimtelijk gezien, moet het gaas op zo'n 20cm boven de planten worden geplaatst, zodat ze aanzienlijke toppen kunnen produceren zonder te dicht op de lichtbron te staan. Wat de gaten in het gaas zelf betreft; deze moeten tussen de 5-10cm zijn - precies genoeg ruimte voor elke plant om gezamenlijk een volledig scherm van groen te kunnen vormen.

Draad en touw

TOPPEN

Een belangrijke stap bij de ScrOG methode is het toppen van de hoofdcola om meer toppen te creëren. Door te toppen, kunnen de hoofdstengels door het gaas worden geweven, waardoor het licht meerdere takken kan bereiken. Het idee is om een zo gelijkmatig mogelijk bladerdak te vormen, zodat iedere plant evenveel energie krijgt. Terwijl de SOG techniek zich richt op veel grote, individuele cola's per plant, is het doel bij de ScrOG methode om meerdere toppen te krijgen bij alle 1-5 planten. Hoe meer een plant is getopt, hoe meer (kleinere) toppen ze zal produceren. Een 4-way topping proces zorgt voor toppen van gemiddeld formaat, die gelijkmatig over het gaas kunnen worden verdeeld.

Vooral gedurende de vegetatieve fase helpt toppen om de energie van het licht op de jonge planten te maximaliseren. Terwijl de planten groeien, worden de stengels horizontaal geweven, zodat het licht de lagere takken kan bereiken. Door het spreiden van de takken in de vegetatieve fase, zijn de planten gemakkelijker te onderhouden als de bloei begint en ze overgaan op een 12/12 lichtregime.

Low-stress training moet voorzichtig worden uitgevoerd, om het gewas niet te overweldigen. Sta de groeiende takken toe om een hoogte te bereiken van een aantal centimeters, voordat je de takken buigt in het volgende vierkant van het scherm. Hierdoor krijg je gelijkmatige groei en breken ze niet.

Toppen

WANNEER TE BEGINNEN MET DE BLOEI

Het overschakelen van de vegetatieve fase op de bloeifase hangt af van de omvang van het bladerdak. Als de planten de ruimte voor 70-80% hebben gevuld, kun je overgaan op een 12/12 lichtschema en het bloeiproces op gang helpen. Sativa's hebben de neiging om zich uit te strekken, dus overweeg om met deze soorten iets eerder met de bloei te beginnen dan bij indica's.

In feite is een gevuld bladerdak van 50% bij krachtige sativa soorten al genoeg om het proces te laten beginnen. Je wilt geen ScrOG methode waarbij de horizontale groei, waar je zo veel je best voor hebt gedaan, wordt verstoord door stengels die de ruimte vergroten tussen de toppen en het licht. Als je ScrOG kweek volledig in bloei staat, vergeet dan niet om de ventilatorbladeren te snoeien, zodat het licht zoveel mogelijk toppen kan bereiken.

Bloeifase

LUCHTCIRCULATIE: SOG EN SCROG

Bij SOG en ScrOG kweek draait het om een compacte eenheid van planten. Hoewel beide methoden het licht en de ruimte goed benutten, is het risico op schimmel en meeldauw door de hoge luchtvochtigheid en het gebrek aan luchtcirculatie zeer groot. Dit probleem kun je vermijden door luchtgekoelde verlichting te gebruiken. Ook helpt het om een paar ventilatoren neer te zetten om overmatige warme lucht te verdrijven uit de kweekruimte, terwijl er koele, frisse lucht van buiten wordt aangedreven. Veel kwekers snoeien ook de lagere bladeren - aangezien ze zeer weinig licht krijgen en na verwijdering de luchtstroom verbeterd kan worden.

Luchtcirculatie

WELKE VERLICHTING TE GEBRUIKEN

Ongeacht het formaat plant dat je kweekt, High-Intensity Discharge (HID) verlichting bereikt alleen de eerste 92cm van het bladerdak. Dit is een van de voornaamste redenen waarom de SOG en ScrOG methoden zo populair zijn. In het geval van de sea of green techniek is het de bedoeling om kleinere planten te kweken onder gelijkmatig verdeelde verlichting.

Een groot probleem waar veel binnenkwekers tegenaan lopen, zijn kleinere oogsten door onvoldoende licht. Bij SOG en ScrOG kweekopstellingen zorgen reflectoren voor een betere lichtkolom. Dit stimuleert de groei en vergroot het formaat van de toppen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overhoudt, zodat je planten niet verbrand worden door het licht.

Welke verlichting moet je gebruiken?

DE VOOR- EN NADELEN VAN SOG EN SCROG

Net als bij alle andere kweekmethoden, zitten er voor- en nadelen aan SOG en ScrOG, waarbij het succes van elk verschilt per situatie. De sea of green techniek vereist klonen of "stekken", die exacte genetische kopieën zijn van een moederplant. Voor mensen die lastig aan planten kunnen komen, kan het moeilijk zijn om klonen te krijgen. Daarnaast is het hanteren van de SOG methode het beste in het geval van indica varianten. Hoewel je sativa's kunt kweken met SOG, vragen deze soorten veel meer onderhoud en variëren ze veel meer in hoogte.

Screen of green wordt daarentegen vaak gezien als een van de meest geschikte methoden voor 'kleine' thuiskwekers. Aangezien er slechts een paar planten komen kijken bij deze techniek en er minder lichtvereisten zijn, is het een geweldige optie voor beginnende kwekers en mensen die sativa's willen verbouwen. Daarnaast moet je bij de ScrOG kweekmethode je eigen scherm maken! Hoewel veel kwekers plezier hebben met het in elkaar zetten van het frame en het gaas, heeft niet iedereen de tijd en de vaardigheden om een scherm te maken.

Het grootste voordeel van de SOG methode is misschien wel de snelle oogsttijd - er zitten echter een aantal nadelen aan de sea of green methode. Wat betreft de bewatering en luchtcirculatie, hebben de tientallen planten in je kleine ruimte meer aandacht nodig zodat ze gezond blijven en niet worden aangetast door indringers. Een SOG kweek die te lang niet op schimmel en plagen wordt gecontroleerd, kan resulteren in een volledig verwoest gewas, aangezien alle planten zo dicht op elkaar staan.

ScrOG setup

SOORTEN DIE JE BIJ BEIDE METHODEN KUNT GEBRUIKEN

Een van de beste aspecten van SOG kweekopstellingen is dat je meerdere verschillende soorten in één ruimte kunt zetten. Hoewel de natuurlijke groei van klonen van verschillende soorten voor een ongelijkmatig bladerdak kunnen zorgen, kun je de cola's uniform houden door de uitstrekkende planten te toppen. Sommige kwekers gebruiken gedeeltelijk of alleen maar autoflowering soorten voor hun SOG kweek. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over ongelijke groeitijden. De ScrOG methode is echter vooral geschikt voor de binnenkweek van sativa's.

TOT SLOT

Als we één ding kunnen leren van de SOG en ScrOG kweekmethoden, dan is het wel dat kleine ruimten niet perse kleine oogsten hoeven te betekenen! Zowel de "sea" als de "screen" of green techniek haalt alles uit het bladerdak van de plant - intense, gelijkmatig verdeelde lichtenergie resulteert in de formatie van prachtige toppen die rijkelijk zijn bedekt met cannabinoïden. Ongeacht welke techniek je ook kiest, ze zijn allebei een goede optie om alles uit je thuiskweek te halen.