You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: December 16, 2017
Categoriën:
Cannabis in de Keuken • Overige onderwerpen
"De munchies". Ooit een term die alleen door stiekeme stoners werd gebruikt; inmiddels een mainstream begrip. Het verwijst naar een van de voorbeelden van de medicinale waarde van cannabis. Iedereen die cannabis rookt, heeft weleens de plotselinge, bijna explosieve neiging gevoeld om te eten. En vaak niet zomaar voedsel, maar een snelle hap om je buik zo snel mogelijk te vullen. De munchies hebben de ongelooflijke kracht om je te doen snakken naar de zoetste, vetste of zelfs pittigste keuze op het menu. Of wat je ook maar in de koelkast of in de dichtstbijzijnde winkel kunt vinden.
Dit is normaal en je hoeft je niet schuldig te voelen als je je onderwerpt aan deze guilty pleasures. Zolang je maar onthoudt: slecht voedsel is slecht voor je! En wanneer heb je voor het laatst gehoord dat een stoner naar een salade snakte? Daar kunnen we van leren.
Je bent wat je eet en het enige echte gevaar van een vreetkick schuilt in de slechte keuzes die je maakt, wanneer je brein eenmaal niet meer aan de benodigde voedingsstoffen denkt. En dat geldt helaas (of gelukkig?) net zozeer voor mensen die geen cannabis roken. Hieronder geven we je onze top 5 keuzes voor gezonde snacks om jezelf mee te verwennen, die zowel je honger stillen als je gezondheid een boost geven.
Bruschetta is een Italiaans voorgerecht, dus kan theoretisch gezien ook als snelle snack dienen. Traditioneel gezien is het gegrild brood, ingewreven met een mengsel van knoflook, olijfolie en tomaten. Het is bedekt met allerlei heerlijkheden: van kaas en bonen tot gehakt en groentes. Je kunt het zien als een turbo-stukje pizza.
Met wat fantasie kan het veel meer worden dan dat. Bruschetta met aardbeien zit bomvol smaken; van zeer zoet tot pittig en hartig. Het is een van de recepten die je bevredigt met een verrassende smaakmix in plaats van met een overdosis dopamine, zoals bij goedkope, bewerkte zoetigheden. Dankzij de rode ui zit het bomvol vezels. Het brood biedt evenwichtige koolhydraten. Bovendien bevat het superveel vitamine C en antioxidanten om je lichaam te reinigen. Daarnaast ziet het geheel er zo prachtig uit dat één aanblik je meteen doet watertanden.
En zo maak je het! Dit recept is voor 2 personen:
Doe de eerste zes ingrediënten in een mengkom. Voeg naar smaak zout en peper toe. Besmeer elk sneetje brood met wat extra olijfolie. Toast het in een hete oven totdat het brood bruin is. Bedek elk sneetje met heerlijke, gerijpte, gepureerde avocado voordat je de aardbeien erover verspreidt. Garneer met een blaadje basilicum voor een extra culinaire aanblik en serveer het met een glimlach.
Dit is er eentje voor liefhebbers van pittig eten. Denk je dat je niet tegen pittig eten kunt? Lees toch verder. Pittig eten is heel gezond! Ten eerste kun je snel gewend raken aan het brandende gevoel door voorzichtig te beginnen en de hoeveelheid steeds iets op te bouwen. Mensen die dol zijn op hete chili of tabascosaus zullen je vertellen hoe verslavend het is. Als je de juiste dosis gebruikt, gaat er een hele nieuwe wereld van smaken voor je open. De tweede reden is dat het gezond is. Frequent gebruik van hete pepers vermindert niet alleen significant de kans op een hartaanval en beroerte. Uit talloze studies blijkt ook dat capsaïcine – het actieve ingrediënt dat het pittig maakt – ons slechte cholesterol - LDL – actief tegengaat.
Dus waarom zou je deze combinatie niet eens proberen, bij wijze van experiment? Een geweldige selectie van bijzonder lekkere stukjes fruit in een saladekom bestrooid met wat chilipoeder. Je kunt gebruiken wat je wilt, maar vooral een heerlijk rijpe mango, bosbessen en kiwi’s geven het effect echt een boost. Watermeloen en appel werkt natuurlijk ook, maar net wat minder.
Als je weleens in een Indiaas restaurant bent geweest, dan ben je vast bekend met de typische pittige mango-chilisaus. Die smaken gaan heel mooi samen.
En zo maak je het! Dit recept is voor 2 personen:
Doe de eerste vier ingrediënten in een grote kom. Combineer het limoensap met de siroop/honing in een kleine kom, klop het mengsel door elkaar en giet het over de fruitmix. Strooi beetje bij beetje wat zout en chilipoeder over de salade, en schud deze steeds iets door elkaar. Hierdoor worden alle heerlijke stukjes fruit bedekt. Laatste stap: geniet ervan, en voel je een heuse fitgirl/fitboy!
Een handvol noten is een van de beste vreetkicktemmers en gezondheidsboosters die er zijn. Voorbeelden zijn cashewnoten, walnoten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, macadamianoten, en de lijst gaat maar door. Het is misschien beter om niet voor pinda’s te kiezen, aangezien ze een ongelooflijk hoog vetgehalte hebben.
Noten zijn superhandig om mee te nemen, gaan in een luchtdichte verpakking heel lang mee en hebben fenomenale gezondheidsvoordelen. Ze zijn al geweldig op zichzelf, maar ook fantastisch als smaakmaker of topping. Je kunt ze gebruiken in gebraden gerechten, op ijsjes, in soep, salade, yoghurt – er is eigenlijk altijd wel een reden om te experimenteren met noten; wat je volgende maaltijd ook mag zijn. Je hebt vast weleens pistache-ijs gezien. Zelfgemaakte pindakaas? Waarom probeer je dat niet eens met cashewnoten?
Critici zeggen dat noten te duur zijn. Als je niet weet waar je ze moet kopen en op de gezondheidsafdeling van de supermarkt gewoon een zakje van de bovenste plank grist, dan hebben ze waarschijnlijk gelijk. Maar als je wat lokale markten of het internet afstruint, dan kun je van alle soorten noten zakken vol kopen. Vaak voor minder dan de helft van de prijs.
Let op – veel noten moeten geroosterd worden voor consumptie. Dus als ze opvallend laag geprijsd zijn, check dan even of ze wel geroosterd zijn of nog geroosterd moeten worden – zoals cashewnoten en pinda’s.
Nu we het over noten hebben, kunnen we chocola natuurlijk niet negeren. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is chocola eigenlijk best gezond. We hebben het hier wel over kwaliteitschocolade; niet over bewerkte, industriële chocoladesoorten die je meestal in bakken ijs of goedkope repen tegenkomt.
Over het algemeen is niet-GGO, pure chocola – die iets duurder is dan andere – een goede keuze, maar check van tevoren even het etiket. Zoek naar meer dan 70% pure chocolade. Als het etiket vermeldt dat het product gealkaliseerd is, betekent het dat het een proces heeft doorgemaakt dat bekend staat als “Dutching”. Dit houdt in dat de cacao bewerkt is zodat het milder en zoeter smaakt, waardoor het minder gezond is. Goede chocola bevat flavonoïden en polyfenolen; beide zijn heel goed voor je gezondheid. Ze helpen je bloeddruk te verlagen en verbeteren de vasculaire functie. Ook stimuleren ze de cognitieve processen van het brein en geloof het of niet: ze helpen eveneens je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
Chocolade die 85% of meer niet-GGO cacao bevat, wordt beschouwd als superfood. Het is een sterke antioxidant en voorkomt mogelijk kanker. Boter die van deze chocola wordt gemaakt, bevat hoge gehaltes oliezuur; een enkelvoudig verzadigd vet dat gezond is voor je hart en ook in olijfolie te vinden is. Voor een heerlijke traktatie voor tijdens de munchies hoef je alleen nog wat noten aan je chocolade toe te voegen. Of gebruik het als een dressing voor onze volgende suggestie…
Popcorn is een fantastische snack voor vreetkicks. Je kunt het thuis heel snel en makkelijk maken en het heeft een extreem lage calorische waarde van 375 kcal per 100g. We hebben het hier niet over de bewerkte magnetronpopcorn die je in de supermarkt kunt kopen en die superveel boter bevat. De gezonde versie maak je door de inhoud van een regulier, old-school zakje maiskorrels met wat olijfolie in een pan te gooien. Het zit bomvol vezels en bevat veel polyfenolen. Hierdoor is het een van de beste middelen om je lichaam te zuiveren van vrije radicalen.
Weinig mensen experimenteren met popcorn; vooral vanwege de connotatie met de superzoete of boterige, zoute popcorn in de bioscoop. De smaak van popcorn is op zichzelf niet zo spannend, maar met een beetje fantasie kan het echt heerlijk worden.
Je kunt allerlei toppings en kruiden proberen – bijvoorbeeld furikake, een superlekkere mix van zeewier, sesamzaad, suiker, zout en zelfs gedroogde visvlokken. Hiermee wordt het een spannende en knapperige nieuwe delicatesse. Je kunt ook proberen om popcorn te glaceren met ahornsiroop, rode chilipoeder en zogenaamde “dry-roasted” cashewnoten. Of kies iets totaal anders en ga voor parmezaanse kaas, peterselie en zeezout. Voor nog meer avontuur probeer je een sterkere mix van knoflook, cayennepeper en ongezouten boter.
In de cannabisgemeenschap is er een gezegde dat luidt: “doe nooit boodschappen terwijl je high bent”. Dat zijn hele wijze woorden.
Cannabinoïden binden zich aan je CB1-receptoren, waardoor je geur en smaak gestimuleerd worden. Dus wanneer je high bent, wordt eten lichamelijk gezien plezieriger. Daarnaast stimuleert THC de nucleus accumbens, een gebied in de frontale kwab van je brein dat dopamine reguleert. Dus als je high naar de supermarkt gaat, ben je zo geprogrammeerd dat je de snelste bevrediging zoekt. Dat is het moment waarop je voor alle marketingtrucs valt en ongezonde, zoete producten koopt die je dopamineproductie een boost geven.
Dus plan vooruit en plan gezond. Maak er iets leuks van en wees creatief. Koop een aantal van de bovenstaande ingrediënten, ga naar huis, rook een dikke joint en laat je fantasie en creativiteit de vrije loop. Gebruik de suggesties als voorbeeld en combineer hoe je maar wilt. Je perfecte munchiesnack is twee keer zo leuk en lekker wanneer je hem zelf hebt gecreëerd. Daarnaast draagt zo’n snack ook nog eens bij aan je gezondheid.